ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια μέτρα «κλείδωσαν» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ποια μέτρα «κλείδωσαν» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές κατέληξαν κατά τη χθεσινή συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην τρίωρη σύσκεψη που είχαν χθες, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η λογική των νέων μέτρων έρχεται σε ευθεία αντίκρουση με τις επισημάνσεις των ίδιων των πιστωτών μας για την ύφεση κάτι που επισήμανε και στο τελευταίο Eurogroup ο υπουργός των Οικονομικών.

Με τις χρονικές προθεσμίες να πιέζουν η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις και να βρει άμεσα τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 11.6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια μέσω της εξεύρεσης ισόδυναμων μέτρων τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν εξειδικευτεί.

Συμφώνησαν επίσης να καταβληθεί μέσω ΔΕΗ αλλά σε περισσότερες δόσεις το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να υπάρξουν ενισχύσεις για τους πλέον αδύναμους οικονομικά μετά την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε:

Όχι νέα μέτρα εντός του 2012, αλλά εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το Μάρτιο και συνιστούν δεσμεύσεις της χώρας.

Εφαρμογή «ισοδύναμων μέτρων», για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία αφορούν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., τους δικαστές, τους καθηγητές πανεπιστημίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Διαμόρφωση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, «ελληνικής ιδιοκτησίας», με βάση τις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση στη θέση να συζητεί με βάση τις προτάσεις-απαιτήσεις των δανειστών.

Διαπραγμάτευση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τους εταίρους, για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τουλάχιστον ως την 31-12-2016.

Άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.