ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Πρώτο μέλημά μας να μη περάσουν τα μέτρα

Α. Τσίπρας: Πρώτο μέλημά μας να μη περάσουν τα μέτρα

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 77ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλόνικης.

«Ο τελευταίος που δικαιούται να διδάξει θεωρίες αντιμετώπισης της κρίσης είναι ο Παπανδρέου», απάντησε ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε αν ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ και ερχόταν ο κ. Παπανδρέου να τον διδάξει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. «Εκτός και αν δίδασκε θεωρίες για πώς να μην αντιμετωπίσετε την κρίση. Πρέπει να είμαστε θετική στην διαμαρτυρία και την κινητοποίηση, κυρίως όταν αυτή έρχεται από τους νέους ανθρώπους. Υπάρχουν περιπτώσεις που το μέσο της αντίστασης εκφυλίζεται. Πάντως νομίζω ότι στο Χάρβαρντ θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει κατάληψη», συμπλήρωσε.

Για τις εκλογές

«Στην ερώτηση για το αν ζητά το κόμμα του εκλογές απάντησε: «Αν θέλαμε να ζητήσουμε εκλογές θα το κάναμε χωρίς περιστροφές. Σε αυτές τις εκλογές χάσαμε την δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να κερδίσει όσα δικαιούται ο ελληνικός λαός.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι μην συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο τον ολισθηρό προς την καταστροφή. Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνία να αντισταθεί να μη περάσουν τα μέτρα».

Για τη Χρυσή Αυγή

«Το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι πολύ σημαντικό. Για μας το μνημόνιο δεν διαλύει μόνο τον κοινωνικό ιστό. Αποτελεί μεγάλη απειλή και για τη Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι αυτή η οργάνωση, δεν είναι μια τυχαία οργάνωση κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της λογικής. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Πριν από λίγες ημέρες στη Σπάρτη κάποιος έχασε τη ζωή του όταν έσκασε μηχανισμός στο χέρι του και αυτός σχετίζεται με την Χρυσή Αυγή. Προειδοποιούμε όσους επιχειρούν ναν ταυτίσουν τη δράση του λαού μας που αντιστέκεται με τη δράση αυτών των ομάδων, τότε είτε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χ.Α. είτε ανιστόρητοι».

Για τους ευρωπαίους εταίρους

«Αν ήμασταν κυβέρνηση σήμερα δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μη μας συναντήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Μας ενοχλεί ότι η Ευρώπη μπορεί να κινείται σε ένα πλαίσιο που διαλύει την Δημοκρατία. Θέλουμε ο λαός να μας εμπιστευτεί για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχόμαστε».

Για το εάν ήταν κυβέρνηση

«Εάν η Ελλάδα ήταν μια περίπτωση που δεν απασχολούσε κανέναν η πιθανότητα χρεοκοπία της, τότε δεν θα πέφτανε όλα τα φώτα πάνω μας. Θα είχαν ξεμπερδέψει μαζί μας πολύ καιρό πριν. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης, όπου θα εφαρμοστεί και εφαρμόζεται ένα σχέδιο σοκ μπορεί να γίνει αρωγός των εξελίξεων στην Ευρώπη. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν έτσι εύκολα με τους λαούς».

Για το αν αλλάζει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας

«Τι θα πει αλλάζει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας; Πηγαίνετε να δείτε σε μια οικογένεια που έχει 3 στους 4 άνεργους και ένα εργαζόμενο με 500 ευρώ. Αν το κλίμα αλλάζει με την διάθεση της κ. Μέρκελ να χτυπήσει τον πρωθυπουργό στην πλάτη, ε αυτό ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί. Επιμένουμε στην λάθος πολιτική. Το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο για την ελληνική κοινωνία. Και τα πράγματα θα γίνουν όλο και χειρότερα».

Για το πακέτο των 11.7 δις ευρώ

«Σχετικά με τα μέτρα και την πρόθεση να περάσουν με ένα μόνο άρθρο, έχω να πω ότι ακόμα και αν ψηφιστούν, το σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Το μόνο που θα καταφέρουν ίσως είναι να μακρύνουν το σχοινί για ένα δυο χρόνια. Θα επιχειρήσουν με ένα μόνο άρθρο να περάσουν όλα αυτά στη Βουλή. Υπάρχει κρίση της Δημοκρατίας. Το οδυνηρό είναι ότι αυτές τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις περιγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αν ήμασταν κυβέρνηση και κάναμε τέτοια πράγματα θα μας είχαν κρεμάσει μανταλάκια».

Για τον Σ. Κεδίκογλου

«Ο κ. Κεδίκογλου έχει έτοιμες τις ανακοινώσεις του πριν καν ακούσει την ομιλία μας. Μας χαρακτήρισε «Μαυρογιαλούρους» επειδή καταθέσαμε κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον και ανοίγουμε την συζήτηση με τους επιχειρηματικούς φορείς. Αυτοί που έταζαν επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορούν να μιλούν για «Μαυρογιαλούρους»».

Για το θέμα της επιμήκυνσης

«Εμείς έχουμε μια άλλη στρατηγική και πιστεύω ότι αυτή ήταν η μόνη που θα βοηθούσε την πατρίδα μας. Αυτή ήταν η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Τώρα αν η απάντηση στο πρόβλημα του χρέους που παραμένει μη βιώσιμο, είναι να το μεταθέσουμε το 2016 εμείς δεν προκρίνουμε και δεν δίνουμε συναίνεση σε μια τέτοια επιλογή».

Για την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο τρίμηνο

«Έχει περάσει η εποχή που ένα κόμμα θα μπορούσε να πατήσει ένα κουμπί και να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο. Το τελευταίο τρίμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούμε να βρισκόμαστε μέσα στον κοινωνικό ιστό. Για να βρεθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί πιστεύουμε ότι η κοινωνία πρέπει να μας έχει δίπλα της. Όσον αφορά την ισχυρή αντιπολίτευση θεωρούμε τελείως λανθασμένη την λογική ότι θα αναθέσουμε σε μια πολιτική δύναμη να μας σώσει. Κανείς δεν θα σωθεί εάν το κάνει αυτός. Όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε. Ανησυχώ με αυτή την λογική. Οι πολιτικές δυνάμεις από μόνες δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Πρέπει να υπάρχει ο κόσμος δίπλα».

Για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Σχολιάζοντας το ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη σχέσεων που εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα μας και την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Δεν είναι μέρος των Συνθηκών το Μνημόνιο»

Στη ΔΕΘ της κρίσης ο Α. Τσίπρας

Α. Τσίπρας: Θα πούμε το νερό νεράκι