ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το άλλο χρέος της Ελλάδας»

«Το άλλο χρέος της Ελλάδας»

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο «μεγάλα» κόμματα στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εξετάζει σε ειδικό αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι οι δύο πολιτικές παρατάξεις είναι επιβαρημένες με χρέη που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κομματικού χρέους προέρχεται από τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τα δύο κόμματα.

Καθώς ωστόσο η χρηματοδότηση αυτή έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν (λόγω των επιδόσεων στις πρόσφατες εκλογές), τα δυο κόμματα έχουν χρέη που είναι αναντίστοιχα με το συρρικνωμένα έσοδά τους.

Όπως αναφέρουν μη ανώνυμες τραπεζικές πηγές του Reuters, τα αθροιστικά χρέη Νέας Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 232 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με μόλις 32 εκατομμύρια που έλαβαν σε επιχορηγήσεις το 2011, «ποσό που είναι προορισμένο να υποχωρήσει».

Ο Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε στο Reuters για το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα το οποίο, όπως είπε, καταδεικνύει ένα πρόβλημα στο σύστημα κομματικής χρηματοδότησης, καθώς «όλα αυτά είναι για την ανταλλαγή χαρών.»

«Τα κόμματα δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος, οπότε υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στον οποίο εξαρτώνται από τις τράπεζες. Αυτό δημιουργεί μία αλληλοεξάρτηση μεταξύ πολιτικών και τραπεζών», σχολίασε στο διεθνές πρακτορείο ο κ. Ρακιντζής.

Ο κος. Κώστας Τσιμάρας, γενικός διευθυντής της ΝΔ, μίλησε στο πρακτορείο και τόνισε ότι τα δάνεια του κόμματος αποπληρώνονται στην ώρα τους. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε σχόλιο, αναφέρει το Reuters.