ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά το «μεγάλο αγκάθι»

Παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά το «μεγάλο αγκάθι»

Όχι μόνο δεν βγήκε «καπνός» από την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, αλλά κόντεψε να πάρει «φωτιά».

Επιμένοντας στην αρχική του θέση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, βγαίνοντας πρώτος από την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τόνισε για άλλη μία φορά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά. «Σε όσα η τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο και θα με βρουν αντίπαλο. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαθρωμένα και οι αξιώσεις της τρόικας είναι να ισοπεδωθούν όσα δικαιώματα έχουν απομείνει» είπε ο Φώτης Κουβέλης που χαρακτήρισε «απαράδεκτες» της απαιτήσεις των δανειστών. «Τα όσα ζητάει η τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με δημοσιονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις η της τρόικα θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία και ή ύφεση. Πέρα από την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας αριθμός εργαζομένων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που επανέλαβε ότι παραμένει αμετακίνητος στην αντίθεση του «μέχρι τέλους» σε αλλαγές στα εργασιακά.

Ο κ. Κουβέλης, λίγο πριν αποχωρήσει επεσήμανε στις δηλώσεις του, πως οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα μέτρα παραμένουν σε εξέλιξη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως προσερχόμενος ο κ. Σαμαράς στη Βουλή, δήλωσε ότι «τα μέτρα πρέπει να κλείσουν». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ναι μεν συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο επίπεδο των εργασιακών, όπου ούτε εκείνος συμφωνεί με τις όποιες απαιτήσεις της Τρόικας, που ούτως η άλλως δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, όμως «άνοιξε» περισσότερο το θέμα, επισημαίνοντας στις δηλώσεις του, ότι όλη η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να δίνει μία τελική απάντηση και λύση στην βιωσιμότητα του χρέους. «Μετά από 4 μήνες πρέπει να φτάσουμε στο τέλος. Φανταζόμουν τις διαπραγματεύσεις αυτές τον Ιούνιο διαφορετικά».

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση» είπε ο κ .Βενιζέλος, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες κρίνονται όλα και επισήμανε πως εάν δεν είναι ολοκληρωμένη η λύση που προτείνουμε, δεν θα την πιστέψουν ούτε οι αγορές. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφαρμογής άλλων οριζόντιων φορολογικών μέτρων και περικοπών σε συντάξεις και μισθούς κα πως «αλλού βρίσκεται πλέον το μαλακό υπογάστριο της χώρας στην ανταγωνιστικότητα». Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σε ότι αφορά την δημοσιονομική πολιτική, που τόνισε πως «θεωρούμε αυτονόητο πως θα γίνει σεβαστή από τους εταίρους μας η αξιοπρέπειά μας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα μας από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από κάποιον άλλον. Δεν ήμαστε προτεκτοράτο».

Αυτό το σημείο στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφορούσε όπως προκύπτει από πηγές της Ιπποκράτους, στην πρόθεση των εταίρων μας να δημιουργήσουν έναν κλειστό λογαριασμό, όπου θα κατατεθεί η δόση και θα ελέγχουν εκείνοι, που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε επαφές και ενέργειες που θα δώσουν ία τελική λύση στην βιωσιμότητα του χρέους παράλληλα και πέρα από τα μέτρα. Αυτή την ώρα παραμένει σε εξέλιξη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να χαραχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης, στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης:

«Πολιτικό μασάζ» ο Σαμαράς στους βουλευτές του μετά τη σύσκεψη

Συνάντηση Σαμαρά – Βρούτση πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

ΣΥΡΙΖΑ:Η Κομισιόν ζητά τα χρέη των τραπεζών να τα πληρώσουν οι πολίτες

Καμμένος: Διευρύνεται το χρέος χωρίς να καταλήγει στην αγορά τίποτα