ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ώρα μηδέν για την εκταμίευση της δόσης

Eurogroup: Ώρα μηδέν για την εκταμίευση της δόσης

Ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί από τους δανειστές -

Σε πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ευελπιστεί η Αθήνα.

Με την ελπίδα να βγει «λευκός καπνός» για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το κρισιμότερο ίσως Eurogroup των τελευταίων ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ευελπιστεί ότι οι δανειστές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, προχωρώντας παράλληλα σε μια πολιτική δέσμευση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα δοθούν τα χρήματα.

Αυτή σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι πιθανότατα η 5η Νοεμβρίου.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες στις Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα ευρώ αν δεν δουν πρώτα να εφαρμόζονται τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Αθήνα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί και τα μέτρα και ο προϋπολογισμός.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση του Eurogroup θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο ενώ και μέσα στους κόλπους της ΕΕ αρχίζουν ήδη πολλοί αξιωματούχοι να αντιδρούν στις υπερβολικές πιέσεις που θέλει να ασκεί το Βερολίνο κυρίως για πιο αποφασιστικά και σκληρά μέτρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο Μάριο Μόντι έχουν ήδη στείλει το μήνυμα στο Βερολίνο πως η στάση αυτή δεν βοηθά ούτε την Αθήνα ούτε την Ευρώπη.

Μέτρα με έμφαση στην επαναγορά ομολόγων

Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup αναμένεται να αποφασίζει ένα μίγμα μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Σε αυτά θα δίνεται έμφαση στον συνδυασμό: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δραστική μείωση των επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα θα επαναγοράσει τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα της στη δευτερογενή αγορά, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Με την «οικειοθελή επαναγορά» των ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό του ελληνικού χρέους κατά 11%. Υπενθυμίζεται ότι ιδιώτες πιστωτές έχουν ακόμη στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με γερμανικού υπολογισμούς η επαναγορά θα κόστιζε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.