ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς!

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς!

Έτοιμος να ορθώσει για μια ακόμη φορά το ανάστημά του - αν χρειαστεί - προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες του και όχι μόνο, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

«Κόντρα στους καιρούς εμείς λέμε όχι στην μιζέρια, όχι στην παράδοση. Λέμε ναι στον Πολιτισμό, στην Ιστορία, στην αλληλεγγύη, στην ανάπτυξη».

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου σε συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε.

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε αρχικά στο φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Πειραιά ήταν μπροστάρης στον αγώνα ώστε να μην απολυθούν υπάλληλοι στο βωμό της τρόικας και του Μνημονίου 3.

Μάλιστα, ο κ. Μιχαλολιάκος απέστειλε έγγραφο προς τη Διεύθυνση Προσωπικού συνιστώντας να μην αποσταλούν τα ονόματα των «διωκώμενων» δημοτικών υπαλλήλων από την τρόικα.

«Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή είχα το σθένος και πήρα την πολιτική ευθύνη να μην εφαρμόσω έναν Νόμο άδικο και μη ηθικό. Είπα όχι στις απολύσεις. Είπα ότι στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς. Δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε ελλείψεις, δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε όλους τους τομείς. Και το αποδεικνύω με τεκμηρίωση. Έχω ελλείψεις παντού», ανέφερε αρχικά για τη διαθεσιμότητα.

Και πρόσθεσε: «Δεν στάθηκα όμως μόνο στις καταγγελίες. Έκανα ένα βήμα παραπάνω. Έστειλα δυο επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Μανιτάκη, τις οποίες και κοινοποίησα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ζήτησα να καταγραφούν πρώτα τα κενά και στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι υπάλληλοι στις κενές θέσεις. Αυτό είναι το λογικό και το ανθρώπινο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα να «παγώσει» για ένα μήνα η εφαρμογή του Νόμου ώστε να καταγραφούν οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Και απαντάμε και πολιτικά αν θέλετε. Σε κάποιους όψιμους νεοφιλελεύθερους όλων των κομμάτων, που βγαίνουν στην τηλεόραση και καλλιεργούν ένα θέμα, ότι κλαίτε για τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν έχετε δάκρυ να δώσετε. Το ίδιο δάκρυ έχουμε, τον ίδιο πόνο. Και να μάθουν αυτοί οι άκαπνοι νεοφιλελεύθεροι, αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, ότι της ίδιας οικογένειας μέλη είναι και αυτοί που απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτοί που εργάζονται ακόμη στο δημόσιο τομέα. Και να μας πουν, με ποιο τρόπο θα κλαίνε λιγότερο οι απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα αν απολύσουμε και στο δημόσιο τομέα».

«Καθαρίσαμε την πόλη του Πειραιά μέσα σε εξήντα μέρες»

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της καθαριότητας, για το οποίο μάταια η αντιπολίτευση προσπάθησε να κατηγορήσει την δημοτική αρχή.

«Κάποιοι επιχείρησαν αυτές τις ημέρες να μας τρομοκρατήσουν, για να σταματήσουν τις προσπάθειες για έναν Πειραιά καθαρό. Όντας οι ίδιοι πολιτικά δειλοί κρύφτηκαν πίσω από μια αντιπολίτευση δια αλληλογραφίας. Δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια και άρχισαν κρίνοντας εξ ιδίων να μιλούν για χορούς εκατομμυρίων», δήλωσε αρχικά.

Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι «η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς είναι κερδισμένος από τον εκσυγχρονισμό στην καθαριότητα. Κερδίζει από το πάρτυ που είχαν στήσει κάποιοι στο χώρο των ανταλλακτικών, κερδίζει από τα καύσιμα, κερδίζει από τη συντήρηση του στόλου».

Όπως τόνισε «ο Πειραιάς και οι πολίτες του πληρώνουν υψηλά ανταποδοτικά τέλη για να έχουν «γερασμένο στόλο» και ελλείψεις στην καθαριότητα. Για τη νέα Δημοτική Αρχή, ήταν κορυφαία προεκλογική δέσμευση όσοι ζουν και εργάζονται στον Πειραιά, πρέπει να έχουν μια πόλη καθαρή. Τους το οφείλουμε και τους το χρωστάμε. Και αυτό το κατάφερε η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα. Καθάρισε την πόλη του Πειραιά μέσα σε εξήντα μέρες, δημιουργώντας τη συμμαχία πολιτών - εργαζομένων και δημοτικής αρχής».

«Προχωράμε στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας»

Ο Δήμαρχος Πειραιά προανήγγειλε την αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας που για χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτη.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα δημοπρατήσει τα εξής κτίρια: τον Πύργο, το Δημαρχείο του Πειραιά, το ακίνητο της Ραλλείου, αυτό της οδού Θηβών και Φαλήρου και το ακίνητο του Ρετσίνα.

«Εδώ πραγματικά μια ομάδα δούλεψε επί 8 μήνες και έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Πειραιά δημιουργήθηκε ένας τόμος 120 σελίδων που περιγράφει το ιστορικό πέντε κτιρίων που στοιχειώνουν την πόλη και προχωράμε στην αξιοποίησή τους', δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση αυτών των κτιρίων θα γίνει αφενός με πλήρη διαφάνεια και αφετέρου θα υπάγεται σε κάποια αυστηρά κριτήρια με γνώμονα το οικονομικό και κοινωνικό όφελος, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, την ιστορία του τόπου, αλλά και του κάθε ακινήτου.

«Σύντομα η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου»

Παράλληλα ο Δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.

«Υπογράψαμε με τον κ. Αρβανιτόπουλο την Προγραμματική Σύμβαση για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Βάλαμε το πλαίσιο και τους σκοπούς», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιούνται συμφωνικές συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις κλασικού σύγχρονου και μοντέρνου χορού, παραστάσεις θεάτρου, όπερας , γενικότερα δραστηριότητες από όλο το φάσμα του πολιτισμού.

«Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης είναι για δέκα χρόνια και προβλέπει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την περιφέρεια Αττικής, από το Δήμο, από προγράμματα της ΕΕ, από χορηγίες και από έσοδα από τις εκδηλώσεις. Το Υπουργείο θα δίνει 500.000 ευρώ, η Περιφέρεια 250.000 ευρώ. Παράλληλα θεσπίζεται και η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή που θα τοποθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού Συμβουλίου», αποκάλυψε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Χριστούγεννα στον Πειραιά

Αναφορικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι φέτος λόγω των έργων του Μετρό το κύριο μέρος των δράσεων θα είναι στο Πασαλιμάνι, όπου θα στηθεί το Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι θα υπάρχει το Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Αη Βασίλη με καρουσέλ, παγοδρόμιο και τρενάκι. Παράλληλα θα υπάρχουν face painting, ηθοποιοί-διασκεδαστές και θέατρο δρόμου.

Ωστόσο δράσεις θα υπάρχουν και στα άλλα διαμερίσματα της πόλης.

Το πρόγραμμα του Δήμου για τον εθελοντισμό

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στο σημαντικό πρόγραμμα Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά που ξεκίνησε 1η Μαρτίου 2012.

Όπως ανέφερε έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτοι 213 που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κοινωνική Μέριμνα, στο Περιβάλλον, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμός και τον Αθλητισμό κ.α.

Επόμενες δράσεις, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχαλολιάκος είναι:

1. Η στελέχωση του Ναυτικού Μουσείου (μέσα στον μήνα Δεκέμβριο)

2. Η δημιουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης και θεάτρου για παιδιά τα Σαββατοκύριακα

3. Η κατάρτιση ανέργων (με ή χωρίς συνεργασία ΚΕΚ) για την ανάπτυξη λογισμικού για τηλ. (Android, IOS) καθώς και εκμάθηση δημιουργίας ιστοσελίδων (στατικά και δυναμικά) έτσι ώστε να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

4. Η δημιουργία χορηγικού προγράμματος.

«ΦΛΟΓΑ ΑΓΑΠΗΣ» για τους οικονομικά αδυνάτους

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων του Δήμου διοργανώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου λαμπαδηδρομία «ΦΛΟΓΑ ΑΓΑΠΗΣ», με σκοπό να συγκεντρωθούν τρόφιμα για οικονομικά αδυνάτους συνδημότες.

Η ώρα εκκίνησης στη «ΦΛΟΓΑ ΑΓΑΠΗΣ» είναι 10:30 πμ, από το Δημαρχείο Πειραιά (πλατεία Κοραή) και η διαδρομή είναι: Δημαρχείο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας , Ακτή Μιαούλη,Μαρίας Χατζηκυριάκου, Λεωφόρος Χατζηκυριάκου, Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ας Μεραρχίας, Γρηγορίου Λαμπράκη, Δημοκρατίας, Πλατεία Κοραή. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας.

Τα τρόφιμα θα συγκεντρωθούν σε ειδικό περίπτερο του Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το Δημαρχείο.

Τα τρόφιμα θα διατεθούν από τον Ερυθρό Σταυρό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

«Στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα μας, προσκαλούμε όλους τους Πειραιώτες να συμμετέχουν. Όλοι μαζί να ανάψουμε τη φλόγα της ανθρωπιάς και της αγάπης», ανέφερε ο κ Μιχαλολιάκος.

Ημερίδες για την Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά την πολύ επιτυχημένη έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε μια σειρά ημερίδων για την Μικρασιατική Καταστροφή.

«H δύναμη ενός Έθνους δεν μετριέται μόνο με την ανάμνηση και την υπενθύμιση νικηφόρων επετείων και σελίδων δόξας, αλλά με το εθνικό ανάστημα και την ικανότητα να σταθεί και πάλι όρθιο μετά από μια συμφορά. Οι Έλληνες της Ιωνίας, τα ξεριζωμένα από την πατρική γη αδέλφια μας, απέδειξαν στην πράξη ότι ένας λαός περήφανος, ένας λαός δυναμικός δεν γονατίζει, αλλά δυναμώνει και μεταλαμπαδεύει στοιχεία της κουλτούρας του και της εργατικότητάς του όπου βρεθεί», ήταν η αρχική τοποθέτησή του.

Και πρόσθεσε: «Όπως είναι γνωστό ένα μεγάλο κομμάτι των ξεριζωμένων από τη γη των πατέρων τους Μικρασιατών έφτασαν στον Πειραιά και αρκετοί από αυτούς παρέμειναν στην πόλη μας. Την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους. Πέτυχαν και ξεχώρισαν με την δημιουργικότητα και την εργατικότητα τους. Έκαναν την "προσφυγιά" τους όπλο αναγέννησης».