ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μαρίνα Φλοίσβου πέρασε στα χέρια των Τούρκων!

Η μαρίνα Φλοίσβου πέρασε στα χέρια των Τούρκων!

Λέμε το μεγάλο όχι... Τώρα που είναι νωρίς, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr αναμένεται "επέλαση" των Τούρκων με σειρά επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων εντός του 2013.

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Μετά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη γερμανική ηγεμονία, η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά επιτρέπει και σε άλλους μνηστήρες να εισβάλλουν ανενόχλητοι. Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ότι ο τουρκικός όμιλος “Dogus” εξαγοράζει το 50% της Μαρίνας Φλοίσβου.

Η αρχή έγινε με μια απλή ανακοίνωση. Οι εταιρείες “Lamda Development” (συμφερόντων του κ. Σπύρου Λάτση) και “D-Marine Investments Holding B.V.” (συμφερόντων του τουρκικού ομίλου “DOĞUŞ”) ανακοίνωσαν «συνεργασία στρατηγικής σημασίας». Η συνεργασία αυτή ξεκινά με τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, στην οποία οι δύο εταίροι θα κατέχουν από 50% και θα ξεκινήσουν τις «επενδύσεις» σε τουριστικές μαρίνες.

Στην ουσία, η εταιρεία που ανήκει στον κ. Λάτση παραδίδει στους «επενδυτές» τη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο σε αντάλλαγμα της συμμετοχής των Τούρκων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μετρητά. Για μη θεωρηθεί ξεπούλημα αυτή η παραχώρηση σε Τούρκους, οι τεχνοκράτες εκατέρωθεν βρήκαν τα προσχήματα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά και πιθανώς να αναπροσαρμοστεί με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. Ο τύπος αυτός θα λαμβάνει υπ' όψιν το EBITDA της εταιρίας “Flisvos Marina” επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρίας της Μαρίνας για τα έτη 2015 και 2016. Οικονομολόγοι δεν κρύβουν πάντως τις επιφυλάξεις τους για αυτή τη συμφωνία που επιτρέπει διαφόρων ειδών «μαγειρέματα».

Στην κοινή δήλωσή τους που έκαναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι κ.κ. Χουσνί Αχάν του Ομίλου “Dogus” και Οδυσσέας Αθανασίου της “Lamda Development” υποστηρίζουν ότι τίθενται οι βάσεις για μια μακροχρόνια και επιτυχημένη επιχειρηματική συνεργασία. Τα δύο ανώτατα στελέχη ισχυρίζονται ότι η συμφωνία θα συνεισφέρει όχι μόνο στην απόδοση των δύο ομίλων αλλά και στην στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προς όφελος της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάδας αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Κατευθυνόμενη ενέργεια

Διπλωματικοί παρατηρητές πάντως, δίνουν μια άλλη διάσταση στο θέμα, η οποία έχει και διαστάσεις εθνικού χαρακτήρα. Η συνεργασία της “Dogus” με την “Lamda Development” θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικώς κατευθυνόμενη από το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας και με τις ευλογίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί ευκαιρίες στους Τούρκους να εισβάλλουν και να ελέγξουν τη χώρα με την ισχύ του χρήματος. Ο «οικονομικός Αττίλας» εξαπολύθηκε με την συνεργασία “Dogus” – “Lamda”.

Συνεργάτης τουρκικής εφημερίδας σχολίαζε χθες βράδυ σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο Κολωνάκι ότι η εταιρεία των συμφερόντων του κ. Λάτση θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για να εξαγοραστούν μαρίνες με οικονομικό και «στρατηγικό» ενδιαφέρον σε ολόκληρη την επικράτεια. Ταυτοχρόνως, οι Τούρκοι επενδυτές είναι πρόθυμοι μέσα από αυτή τη νέα εταιρεία να βάλουν χέρι σε τουριστικές υποδομές αλλά και σε ακίνητα, ειδικά τώρα που ασκούνται πιέσεις για να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί.

Οικονομικός «Αττίλας»

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο όμιλος “Dogus” δεν είναι ένας τυχαίος οργανισμός. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών (στην οποία εικάζεται ότι συμμετέχει και το πανίσχυρο Μετοχικό Ταμείο Στρατού της Τουρκίας).

Δραστηριοποιείται ενεργώς στον τουρισμό, στην κτηματαγορά, στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στα αυτοκίνητα, στις κατασκευών, στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και στα έργα εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο όμιλος διαθέτει 150 εταιρείες στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι και επενδύει πάντοτε όπου η Τουρκία προωθεί στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς που αφορούν στη διείσδυση και στον έλεγχο κρατών που μπορεί να διαδραματίσουν δορυφορικό ρόλο προς αυτήν.

Τα δεδομένα είναι σαφή και τα στοιχεία είναι προφανή. Ο «Αττίλας» στην Κύπρο άρχισε με τα όπλα. Ο νέος «Αττίλας» ξεκινά με την απόβαση στο Φάληρο «επενδυτών» με χαρακτήρα και αντίληψη μεμέτη.

Στο λαό και στην αποκαλούμενη ταξική ελίτ επαφείεται τώρα να αναλάβουν τις πατριωτικές ευθύνες τους και να απαντήσουν ότι η Ελλάδα δεν ξεπουλιέται και δεν κατακτιέται. Η πρώτη κίνηση μπορεί να γίνει απ’ όσους διαθέτουν σκάφη και τα ελλιμενίζουν στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Σε ένδειξη αντίδρασης επιβάλλεται να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις και να δώσουν το μήνυμα σε όσους θα επιτρέψουν στους Τούρκους να εξαπολύσουν «επενδυτική επίθεση» όπου οι Έλληνες θα είναι πάλι υπόδουλοι, υπάλληλοι και παραγγελιοδόχοι του εκάστοτε δραγάτη της Άγκυρας. Έτσι φαντάζεστε ότι θα ξεπεραστεί η κρίση;

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική «απόβαση» σε όλες τις ελληνικές μαρίνες με 20 εκατ. ευρώ!