ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο άδειασμα σε Στουρνάρα από δικαστές

Νέο άδειασμα σε Στουρνάρα από δικαστές

Νέα επίθεση δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού περί πατριωτικού καθήκοντος των δικαστών ο εκπρόσωπος των διοικητικών δικαστών Παναγιώτης Δανιάς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λέγεται από υπουργό ότι η απόφαση για το χαράτσι (του Πολυμελούς Πρωτοδικείου) βγήκε για συνδικαλιστικούς λόγους και προειδοποίησε «ότι αν δεν σταματήσει να νομοθετεί α λά καρτ η πολιτεία, δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης και θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό».

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξέφρασε τη βαθιά του λύπη και τη μεγάλη ανησυχία του καθώς όπως είπε φαίνεται να μην βρήκαν ανταπόκριση τα όσα παρουσίασε στ χθεσινή γενική συνέλευση Δικαστών και Εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό πάλεψε για το καλύτερο. «Είμαι ανήσυχος γιατί η διαφορά μεταξύ δικαιοσύνης και κοινωνίας όλο και μεγαλώνει περισσότερο» είπε ο κύριος Ρουπακιώτης αναγνωρίζοντας ότι οι νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών ήταν μέγιστες. Ο κύριος Ρουπακιώτης υποστήριξε ότι παρά την όποια απόφαση ληφθεί για το μέλλον των κινητοποιήσεων των δικαστών θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να τους στηρίζει εμπράκτως και επανέλαβε τις εξαγγελίες του για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών με βάση το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας. «Με απόλυτο σεβασμό στη συλλογική σας αυτονομία αποφασίστε τι πρέπει να πράξετε» είπε απευθυνόμενος στους εισαγγελείς.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες προέτρεψαν για μια κόμη φορά τους δικαστές και εισαγγελείς να επιστρέψουν στις έδρες τους. Η κυρία Ασημακοπούλου έθεσε μάλιστα το ερώτημα ποιοι πλήττονται από την μακροχρόνια αποχή για να δώσει την απάντηση: «Από την αποχή αυτοί πλήττονται οι διάδικοι και ο ελληνικός λαός που εμείς ορκιστήκαμε να λειτουργούμε επ’ ονόματι του και από τη φορολογία του οποίου πληρωνόμαστε.» Επανέλαβε ότι: «είμαστε μαζί σας όχι απέναντί σας αλλά εκεί που διαφωνούμε είναι στον τρόπο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων σας». Από την πλευρά του ο κύριος Τέντες χαρακτήρισε δυσανάλογες τις περικοπές αλλά υπέρμετρες τις αντιδράσεις των δικαστών οι οποίες όπως είπε είναι ασυμβίβαστες με τη συνταγματική θέση τους και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματά τους. «Αφουγκραστείτε την κοινωνία και γυρίστε στις έδρες. Εκεί μας θέλει στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Μην παραιτηθείτε από το έργο σας»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κύριος Ρούσσος Παπαδάκης σε ομιλία του η οποία αναγνώστηκε καθώς για λόγους εξαιρετικούς δεν κατάφερε να παραστεί στη συνέλευση έκανε λόγο για ισοπεδωτικές περικοπές αλλά και χλευασμό και για λοιδορία των δικαστικών ενώσεων από την εκτελεστική εξουσία «Υποδείξαμε συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα που θα απέδιδαν πολλαπλάσια πλην όμως αγνοήθηκαν εντελώς. Στο όνομα ποιας πλειοψηφίας το αποφάσισαν; Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίστηκε σαν αριθμοί και υποδιαιρέσεις αυτών και ο άνθρωπος έπαψε να αντιμετωπίζεται ως μια ιερή και θεία ύπαρξη." Πάντως ο Πρόεδρος της Ένωσης κάλεσε τα μέλη να κινηθούν προς την κατεύθυνση του εφικτού και του σύννομου και η απόφασή τους να ην στρέφεται κατά των χιλιάδων πολιτών που αναμένουν την κρίση της δικαιοσύνης.

Παρόντες στη γενική συνέλευση ήταν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Μάκης Βορίδης, του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου και του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος»