Στο ΣΔΟΕ η λίστα με καταθέτες σε Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν

Στο ΣΔΟΕ η λίστα με καταθέτες σε Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν

Στους ανθρώπους του ΣΔΟΕ βρίσκεται πια και η λίστα των καταθετών με λογαριασμούς σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργου.

Όπως αποκάλυψε χθες μέσω εγγράφου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η έρευνα για τα σχετιζόμενα με την υπόθεση πρόσωπα καλύπτεται από την μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας και βρίσκονται στα χέρια της αρμόδιας υπηρεσίας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη και Βασίλη Οικονόμου. Οι δύο βουλευτές στην ερώτηση τους ζητούσαν να ενημερωθούν πόσα ήταν τα ονόματα που έχουν ήδη παραληφθεί από τις Γερμανικές αρχές για να εντοπιστούν φοροφυγάδες. Όπως θυμίζουν σε ερώτηση που είχε υποβληθεί τον Μάρτιο του 2010 από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε ζητηθεί ενημέρωση σχετικά με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεστάιν και του Λουξεμβούργου.

 Στις 26 Μαρτίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντούσε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάϊν από πρόσωπα που υπάγονται στη φορολογία στην Ελλάδα. Τα εν λόγω στοιχεία παραλήφθηκαν με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε από τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και έχουμε προβεί ήδη στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης».

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας τα στοιχεία περιήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου.

Τα στοιχεία των καταθετών, όπως ανέφερε ο υπουργός, δηλαδή οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ποιους φορολογουμένους αφορούν οι εν λόγω υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέα λίστα σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο παραδέχτηκε ο Στουρνάρας

Πρόστιμο – μαμούθ στην HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος