Σαμαράς: Όχι σε ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

Σαμαράς: Όχι σε ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

«Δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα αν τηρήσουμε το πρόγραμμα» - 

Δίκαιο χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό ο πρωθυπουργός 

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει «αυτές τις δύο έννοιες – «ανασχηματισμός» και «πρόωρες εκλογές» – να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως «εάν τηρηθεί το πρόγραμμα τότε δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα».

«Δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφ’ όσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει από δω και μπρος πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας – μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα - και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα "συμφωνηθέντα", δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στο εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο είναι εκείνο που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που ήδη συζητείται στην Βουλή.

«Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά», ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν.

«Κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός… Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φορο-συλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό…» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.