ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της αλήθειας για τη λίστα Λαγκάρντ

Η ώρα της αλήθειας για τη λίστα Λαγκάρντ

Σήμερα, εκτός απροόπτου, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν μία πρώτη ξεκάθαρη εικόνα εάν οι δύο λίστες είναι ίδιες ή υπάρχουν διαφορές.

Σήμερα αναμένονται τα… σπουδαία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ θα δώσουν στη δημοσιότητα την αξιολόγηση για τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι προανακριτικοί υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενεργούν πυρετώδεις διασταυρώσεις μεταξύ της λίστας που τους είχε παραδοθεί προ διμήνου με αυτή που παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το ζητούμενο είναι να συμπίπτουν απολύτως οι δύο λίστες μεταξύ τους, τόσο σε επίπεδο ονομάτων όσο και επίπεδο ποσών που διακινήθηκαν. Εάν προκύψει ότι υπάρχει παραποίηση της λίστας, πέραν των ποινικών ευθυνών που θα αποδοθούν προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα τουλάχιστον για τους δύο υπουργούς Οικονομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο, όσο και για τους δυο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη.

Στο μεταξύ η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς τα κόμματα καταλογίζουν στην κυβέρνηση συγκάλυψη και απόκρυψη στοιχείων.

Στο ΠΑΣΟΚ κρατούν χαμηλούς τόνους και υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του εισαγγελικού ελέγχου. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει να συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.