ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή»

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή»

Στον άνθρωπο που «κράτησε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια του για λίγες ημέρες τον περασμένο Ιούνιο», τον Αλέξη Τσίπρα, είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Μάλιστα, η τύχη της Ελλάδας μπορεί να ξαναέρθει στα χέρια του μέσα στο 2013, σημειώνει η Guardian.

Προερχόμενος από την «πολιτική ερημιά» έχασε «παρά τρίχα» την εκλογική μάχη του Ιουνίου, όμως «δεν έχασε τον πόλεμο», όπως τονίζει ο ίδιος. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπει την πλατεία Συντάγματος, θέατρο δυναμικών διαδηλώσεων, από το κομψό του γραφείο στη Βουλή. «Είμαστε η μεγάλη ελπίδα για αλλαγή», λέει απλώνοντας τα χέρια του πίσω από την πολυθρόνα. «Και δεν θέλουμε μόνο να σταματήσουμε την καταστροφή (...) αλλά να αλλάξουμε την Ελλάδα, όλες τις θετικές δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από εμάς. Το πολιτικό περιβάλλον ήταν ένας από τους κύριους λόγους της κρίσης, καθώς είχε δημιουργήσει ένα ψηφοθηρικό δημόσιο τομέα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στα 38 του, με ένα νέο μέλος στην οικογένειά του, έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που το ανομοιογενές συμμαχικό σχήμα αριστερών, οικολόγων, μαρξιστών και μαοϊκών συγκέντρωνε το 4,5% του εκλογικού σώματος.

Η αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα ηγετικά χαρίσματα του αρχηγού του εκτόξευσαν το κόμμα στο 29,6%.

Αυτή την εβδομάδα έκανε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να «διεθνοποιήσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την κυβέρνηση, «έχει βάλει και λίγο νερό στο κρασί του»: τον περασμένο μήνα έκανε ένα ιστορικό βήμα μετασχηματίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και τάχθηκε αποφασιστικά στην υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλευρά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πλέον διακρίνεται από ωριμότητα και μια μετριοπάθεια που πριν έλειπε. Το dress code, σε συνδυασμό με τα «πρώτα γκρίζα που εμφανίστηκαν στα μαύρα του μαλλιά», έχει μετακινηθεί από τα τζιν σε κομψά κοστούμια, ιταλικά πουκάμισα και σουέντ παπούτσια. Μαζί έχει έρθει και μια εντυπωσιακή βελτίωση στα αγγλικά του. «Τώρα βλέπω CNN και διαβάζω Guardian», λέει ο ίδιος.

Παρά τις αλλαγές στον τόνο του κόμματος, η κυρίαρχη γραμμή παραμένει η ίδια: ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού. «Από τον πρώτο χρόνο της κρίσης ό,τι έχουμε πει έχει βγει αληθινό. Φυσικά νιώθουμε δικαιωμένοι, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αλλάξει το σύνολο της πολιτικής» που ακολουθείται, καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.