ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Τι θα συζητήσουν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγ Σόιμπλε συναντάται σήμερα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται ως «κρας τεστ» για τον κ. Τσίπρα, καθώς για πρώτη φορά θα έρθει σε επαφή με τον «σκληρό» της Γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με εκπροσώπους της καγκελαρίας, λίγους μήνες μετά την άρνηση εκατέρωθεν για την οποιαδήποτε επικοινωνία.

Το σημερινό τετ α τετ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να δείξει κατ' αρχάς εάν υπάρχουν σημεία επικοινωνίας, μιας και οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση μεταξύ τους, έστω και μέσω ανακοινώσεων από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Αμφίβολο ωστόσο θεωρείται, αν θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την καγκελαρία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εναντιώνεται στις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την πιστή τήρηση του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές φορές τη δυσφορία της Γερμανίας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, χθες, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας, έκανε και πάλι λόγο για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και για αλλαγή πολιτικής και πως η κ. Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα μια καταστροφική πολιτική λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών επιδιώκει άνοιγμα συνεννόησης με τον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου, ενώ μετά από αυτή τη συνάντηση εκτιμάται ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τον κ. Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις

Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί για διπλή γλώσσα εξαπέλυσε η κυβέρνηση, ενώ σφοδρή επίθεση ετοιμάζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από το «Αριστερό Ρεύμα», ωστόσο μέχρι στιγμής διατηρούνται χαμηλοί τόνοι και αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Το βέβαιο είναι πως η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε αλλάζει του συσχετισμούς και όπως τονίζει και ο κ. Δραγασάκης, σηματοδοτεί τη «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ.