ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έξαρση της βίας απειλεί την κυβέρνηση

Η έξαρση της βίας απειλεί την κυβέρνηση

Σύσκεψη κυβερνητικών εταίρων στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου -

Στο επίκεντρο και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Η έξαρση της βίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη γίνεται στη σκιά της επίθεσης με καλάσνικοφ κατά των γραφείων της ΝΔ και της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα φαινόμενα βίας.

Στο Μαξίμου υποστηρίζουν πως και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να πατάει σε «δύο βάρκες». Από τη μία ο Α. Τσίπρας στην τηλεφωνικής επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό καταδίκαζε την επίθεση στα γραφεία της Συγγρού και από την άλλη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μ. Γλέζος και ο Δ. Βίτσας έκαναν λόγο για παρακρατικούς φίλους της ΝΔ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να στείλουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας, καταδικάζοντας για μια ακόμη φορά την τρομοκρατία κατά της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Στην ατζέντα και η λίστα Λαγκάρντ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Α. Σαμαρά με τους κκ Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, θα βρεθεί και η επικείμενη ψηφοφορία στην Βουλή για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ σε προανακριτική επιτροπή.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή η οποία θα έχει ως κοινό παρονομαστή την προστασία του Ευ. Βενιζέλου και κατ’ επέκταση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει την βία ισοσταθμίζει το πολιτικό κόστος από την συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες του Βαγγέλη Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να αποφασίσουν και για το πόσες κάλπες θα στηθούν στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Αν δηλαδή θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο που ζητείται η παραπομπή του (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμο) ή η ψηφοφορία θα γίνει για τις τρεις κομματικές προτάσεις.

Η συγκυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει μια πολιτική αποσταθεροποίηση και το πιθανότερο είναι να επιλεχθεί η δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων.