ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή:Καταγγελία για ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος αυτιστικών παιδιών

Βουλή:Καταγγελία για ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος αυτιστικών παιδιών

Με καταγγελίες για ψηφοθηρική χρήση πόρων που προορίζονταν για την εκπαίδευση των αυτιστικών παιδιών, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε στην Υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, ο Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος.

Οι καταγγελίες του κ. Σταυρόπουλου, προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής, ο κ. Σταυρόπουλος ανέφερε πως η Πολιτεία υιοθέτησε μέρος των προτάσεων της Ομοσπονδίας για την εκπαίδευση των αυτιστικών παιδιών, σε νόμο της το 2008, τον οποίον στη συνέχεια, άρχισε να τον αναιρεί.

«Για να καλύψει το κενό εκπαίδευσης για τον αυτισμό, η Πολιτεία πήρε μερικά ειδικά σχολεία που απευθύνονται στη νοητική στέρηση και όχι στον αυτισμό, τα βάφτισε «Ειδικά Σχολεία Αυτισμού» χωρίς να είναι, με αποτέλεσμα να γίνουν νέα άσυλα και να τους κάνουν ζημιά», υποστήριξε ο κ. Σταυρόπουλος και συνέχισε: «Το ελληνικό κράτος, έπρεπε να κάνει μια εκπαίδευση 1.200 ωρών σε ψυχολόγους, καθηγητές και δασκάλους που έχουν σπουδάσει κάτι σχετικά με τον αυτισμό, και να πάρουν μια επιπρόσθετη εκπαίδευση.

Αντ' αυτού πήρε 35 εκατ. από την ΕΕ προορισμένα για παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών, έκανε προεκλογικούς διορισμούς ανθρώπων ημιμαθών και επικίνδυνων, καθώς πολλοί απ' αυτούς απεχθάνονται το αντικείμενο, αλλά μπροστά στο φάσμα της ανεργίας αναγκάστηκαν να μπουν εκεί και υποτίθεται να εκπαιδευτούν. Τα 35 εκατ. ευρώ δόθηκαν για να γίνουν έξι ώρες εκπαίδευσης, όπου αναμασήθηκαν αυτά που λέγονται ως αρχικές γνώσεις σε έναν άσχετο άνθρωπο. Είναι άπειρες οι καταγγελίες για την καταπίεση που υπέστησαν τα παιδιά αυτά από τους δασκάλους τους, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα, καθώς δεν επέλεξαν ποτέ να πάνε στην ειδική αγωγή».

Οι καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας του Αυτιστικού Φάσματος, προκάλεσαν την αντίδραση της παριστάμενης πρώην υφυπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία δήλωσε «οργισμένη και αγανακτισμένη». Η πρώην υφυπουργός Παιδείας, τόνισε πως «η παράλληλη στήριξη ξεκίνησε με προσπάθεια δική μας -δεν υπήρχε καθόλου προηγουμένως ως θεσμός, ούτε πόροι» και πως «όταν η χώρα ήταν στο πρόβλημα που ήταν, έπρεπε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι». Η προκήρυξη για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, «αλλά έπεσε θύμα των γενικών προκηρύξεων».

Από κει και πέρα, ο πίνακας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν ήταν δυνατόν να παραβιαστεί - «εξ ου και το πρόβλημα ότι πάνε δάσκαλοι ανειδίκευτοι και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει οποιαδήποτε επιμόρφωση», ισχυρίστηκε η κ. Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας: «Επιφυλάσσομαι να συντάξω έκθεση, την οποία θα υποβάλω προς κρίση στα μέλη της Επιτροπής - και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου». Αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα. Ανταπαντώντας, ο κ. Σταυρόπουλος επέμεινε στις απόψεις του, ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα της κας. Διαμαντοπούλου χρηματοδότησε προεκλογικές εκστρατείες» - ενώ επικαλέστηκε και σχετικό ψήφισμα που έχει σταλεί στον πρωθυπουργό, «το οποίο υπογράφουν 8.162 γονείς και ειδικοί».

Σχολιάζοντας τα λεχθέντα, η πρόεδρος της Υποεπιτροπής, Κατερίνα Παπακώστα, συμφώνησε με την κα. Χριστοφιλοπούλου πως «πράγματι υπάρχει ένας απαράβατος όρος και δεν χωράει καμία είδους παρέμβαση στους πίνακες των εκπαιδευτικών - και ευτυχώς». Διευκρίνισε δε τα εξής: «Το θέμα, λοιπόν, της εκπαίδευσης, θα πρέπει να τίθεται στην Πολιτεία, ώστε στους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στο σύστημα εκπαίδευσης, να μπαίνουν και εκπαιδευτικοί που μπορούν να πάρουν εκπαίδευση για θέματα Ειδικής Αγωγής».