ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από ψέμα σε ψέμα ο Στουρνάρας!

Από ψέμα σε ψέμα ο Στουρνάρας!

...Νέο παιχνίδι παραπληροφόρησης: αυτή τη φορά με το νέο κόυρεμα του χρέους

Τα έχουμε ακούσει όλα από το στόμα του «ταχυδαχτυλουργού» των κυβερνήσεων Σημίτη και σημερινού Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σήμερα ακούσαμε και κάτι ακόμα που ομολογουμένως δεν το γνωρίζαμε. Για την ακρίβεια ούτε εμείς στην Ελλάδα ούτε πιθανότατα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ. Σήμερα ο κ. Στουρνάρας από την Βουλή είπε το εξής ανεπανάληπτο στην αντιπαράθεσή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε δηλαδή ότι «υπάρχει συμφωνία για νέο κούρεμα σε περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος!».

Ποιο είναι το ψέμα, που προφανώς ούτε ο κ. Τσίπρας δεν γνωρίζει γιατί αν γνώριζε θα μπορούσε να του απαντήσει καταλληλα; Ότι το «κούρεμα» είναι μεν προειλλημμένη απόφαση ότι θα συμβεί μετά τις Γερμανικές εκλογές, όχι όμως στην περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το ακριβώς αντίθετο! Το "κούρεμα" που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ θα γίνει επειδή ακριβώς κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα σε μερικούς μήνες από σήμερα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, της παρατεταμένης ύφεσης και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Αντίθετα αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνοντας ότι αρχίζει η οικονομία να παράγει περισσότερα απ΄όσα καταναλώνει και συνεπώς είναι σε τροχιά να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, τότε το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ θα προχωρήσουν σε νέο κούρεμα με το επιχείρημα ότι αυτό δεν θα είναι αναγκαίο!

Ερώτημα: γιατί τώρα ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη λέγοντας ότι ψέματα ότι πρέπει να πετύχουμε πλεόνασμα για να διευκολυνθεί η Ελλάδα με δήθεν νέο κούρεμα;

Απάντηση:

Πρώτον, γιατί ο κ. Στουρνάρας θέλει να ξεχάσει ο ελληνικός λαός ότι τα πλεονάσματα της οικονομίας- όπως συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση- θα κατευθύνονται απευθείας στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην στήριξη της εγχώριας οικονομίας. Στην προκειμένη περίπτωση το «κούρεμα» που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας είναι το "δόλωμα" για να τσιμπήσουμε και να ξεχάσουμε την επαχθή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που προσυπέγραψε ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος του Eurogroup Βίζερ σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha (http://www.youtube.com/watch?v=QwjOl_2Gf9Y&feature=youtu.be) , τον ακούμε να λέει ότι το "κούρεμα" έχει αποφασιστεί όχι με την προϋπόθεση η οικονομία να παράγει πλεόνασμα, αλλά με την αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να διακόψει την συνεχή τάση συρρίκνωσής της. Αποτυχία την οποία και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πλέον θεωρούν δεδομένη γι' αυτό και μιλούν ανοιχτά πλέον για νέο κούρεμα.