ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Φλερτ" ΔΝΤ προς Τσίπρα!

"Φλερτ" ΔΝΤ προς Τσίπρα!

Τι άλλαξε μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον

Πολλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί σε σχέση με την προ περίπου ενός μηνός επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τις συναντήσεις που είχε εκεί με στελέχη του State Department αλλά κυρίως με την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ, και φυσικά με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από το τότε μέχρι σήμερα δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το κλίμα προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το πώς μέχρι πρότινος τον αντιμετώπιζαν.

Αυτό όμως που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι ένα "φλερτ" βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τους, το οποίο ουδείς γνωρίζει αν θα εξελιχθεί σε "έρωτα" του αμερικανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου προς τον "νέο σχετικά άπειρο αλλά πολλά υποσχόμενο" Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον αποκαλούσε πρόσφατα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και Αμερικανός οικονομολόγος που σήμερα εργάζεται σε ένα από τα συντηρητικά thinktanks με έδρα την Ουάσινγκτον.

Έγκυρες πληροφορίες στι οποίες είναι σε θέση να έχει πρόσβαση το Newsbomb, κάνουν λόγο για μία σταδιακή μετατόπιση της στάσης που μέχρι πρόσφατα έτρεφε το ΔΝΤ για τα "έργα και τις ημέρες" του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αυτό που σημειώνει ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή, ούσα σε θέση να γνωρίζει αρκετό παρασκήνιο των όσων ειπώθηκαν στις συναντήσεις Τσίπρας παράγοντες του ΔΝΤ και της οικονομικής ελίτ στην Ουάσινγκτον, είναι ότι ο "κ. Τσίπρας μπορεί να μην έπεισε απόλυτα, άνοιξε όμως ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το "νέο ξεκίνημα" που επιχειρήθηκε να γίνει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πολ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του για τον "κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος αλλά ακόμα και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ" στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε την χώρα. Άποψη που μες τις άκρες αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία συντάχθηκε πριν την συνάντηση Τσίπρα με τον Τόμσεν και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Ταμείου, Ντ. Λίπτον. Έχει σημασία ότι έκτοτε έχουν εκλείψει οι αρνητικές αναφορές που γίνονταν από αξιωματούχους του Ταμείου προς το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα, οι οποίες ουκ ολίγες φορές άγγιζαν τα όρια της απαξίωσης σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες.

Αυτό δεν συνιστά βέβαια πλήρη μεταστροφή, αλλά ένα αρχικό πολύ διακριτικό και προσεχτικό άνοιγμα προς τον Άλέξη Τσίπρα που έχει ξεκινήσει να γίνεται με συστηματικό τρόπο από το περιβάλλον του ΔΝΤ. Όσο στο Ταμείο εκτιμούν ότι μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης τείνει να γίνει ολοένα πιο αβέβαιο και βλέπουν ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κερδίζει ολοένα έδαφος ως ενδεχόμενο, επιχειρείται να πέσουν "γέφυρες" μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει. Ωστόσο η διαλλακτική στάση του Ταμείου δεν συμβαδίζει με την άποψη που έχουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Ευρώπη για τον πρόσωπο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως μην παραξενευτούν πολλοί αν τους επόμενους μήνες δουν τον Πολ Τόμσεν και την Τρόικα να βγαίνουν από τα γραφεία της Κουμουνδούρου μετά από ενημέρωση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτή η πρόταση που έχει πέσει- σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb- παρασκηνιακά στο τραπέζι των συζητήσεων, θεωρείται ότι οι δανειστές μας θα επιχειρήσουν να εντάξουν τον κ. Τσίπρα στην ευρύτερη πραγματικότητα των αριθμών, ως μία καλή αρχή για ζυμώσεις που- εικάζεται- ότι θα προετοίμαζαν το έδαφος για την επόμενη μέρα στις σχέσεις μεταξύ Τρόικας και ΣΥΡΙΖΑ...