ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – τρόικας

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – τρόικας

«Χάσμα» κυβέρνησης – δανειστών για απολύσεις στο Δημόσιο και ληξιπρόθεσμα χρέη

Οι «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά και τα ανοιχτά θέματα

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας με τη συμφωνία να παραμένει προς το παρόν πολύ μακριά.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία, ωστόσο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο και κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του.

Όλα θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των δανειστών. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να θέσει απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αρνητικός για απολύσεις στο δημόσιο όπως επίσης και για την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η τρόικα δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και γι αυτό ζητά επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Για τα θέματα αυτά όπως και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι δύο αρχηγοί επιμένουν στο να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ακόμη και συνολική διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά στο επίπεδο της ΕΕ κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός ο οποίος προτιμά να κλείσει με την συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου η συζήτηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Την Δευτέρα το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταικούρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση όπου συζήτησαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Αν και πριν τη συνάντηση οι διαφορές φαίνονταν αγεφύρωτες, μετά τη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας φαίνεται οι δύο πλευρές να έχουν έρθει πιο κοντά.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και να έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται πριν την συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την τρόικα να έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των χθεσινοβραδυνών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.