ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Ιωάννη Κωτούλα στην Αυγή

Η απάντηση του Ιωάννη Κωτούλα στην Αυγή

Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» σε άρθρο της με τίτλο «Ενας υμνητής του Χίτλερ, σύμβουλος της κυβέρνησης για την ιθαγένεια» ανέφερε ότι ο Ιωάννης Κωτούλας, αποσπασμένος στο γραφείο του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών για την ιθαγένεια Χαράλαμπου Αθανασίου είναι υμνητής του ναζισμού και του Χίτλερ.

Ο κ. Κωτούλας απαντά στην "Αυγή" με το παρακάτω κείμενο:

Αυτοκριτική

Έπρεπε να διαβάσω το άρθρο της Αυγής για να καταλάβω τον πραγματικό μου εαυτό. Είμαι υμνητής του ναζισμού και του Χίτλερ, όπως λέει η καλή εφημερίδα!
Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Θυμήθηκα ότι είχα γράψει και ένα βιβλίο το 2005 για τον Στάλιν. Το ξαναδιάβασα και με τρόμο ανακάλυψα ότι, μεταξύ άλλων, υμνούσα και τον Στάλιν. Έγραφα ότι ήταν: "Πολιτική ιδιοφυία και ανελέητος μηχανορράφος, σπουδαίος ηγέτης του κράτους και τύραννος των πληθυσμών του, επιδέξιος προπαγανδιστής και κατακτητής ο Ιωσήφ Στάλιν μετέτρεψε τη Σοβιετική Ένωση σε παγκόσμια δύναμη".
Σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου είχα περιγράψει τις δομικές επιτυχίες της πολιτικής του Στάλιν λέγοντας ότι «πρώτη είναι η πραγματοποίηση της εκβιομηχάνισης της χώρας, έστω και αν αυτό τελέσθηκε με υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές του ιδίου του λαού του. Δεύτερη είναι ακριβώς η νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου η επιθετική πολιτική του Στάλιν συνετέλεσε στην δυναμική επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα στην διεθνή σκηνή".
Τέλος είχα κρίνει ότι "μια δίκαια αποτίμηση του θανάτου του Στάλιν επιχειρήθηκε σε ιταλική εφημερίδα: "5 Μαρτίου 1953. Το ραδιόφωνο μας μεταφέρει μια εντυπωσιακή είδηση. Ο Στάλιν πέθανε. Όπως φαίνεται από την καρδιά του. Ας πούμε την αλήθεια. Ήταν μία μεγάλη, μέγιστη προσωπικότητα".
Πριν το άρθρο της Αυγής μού ανοίξει τα μάτια, είχα την εντύπωση ότι στην επιστημονική κοινότητα έχεις την ελευθερία να προβείς σε αξιολογικές κρίσεις ακόμη και για τυρράνους ή δικτάτορες φεύγοντας από το μανιχαϊστικό σχήμα άσπρο-μαύρο, καλό-κακό.
Σήμερα, όμως, κατάλαβα ότι η Αυγή λίγα μου έγραψε. Είμαι και Χιτλερικός και Σταλινικός μαζί. Είναι δε κρίμα που η εφημερίδα δεν είχε εντρυφήσει και στο βιβλίο μου για τον Στάλιν για να μου αποκαλύψει όλη την αλήθεια αντί να την ψάχνω μόνος μου.
Γιάννης Κωτούλας

Υ.Γ. Λες η Αυγή να μην το επεσήμανε διότι θεωρεί ότι το να είσαι Σταλινικός δεν είναι απαραιτήτως κακο; Μπα...