ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο για να σώσουμε την πατρίδα

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο για να σώσουμε την πατρίδα

-«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου με γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά νομιμαστικού πολέμου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

-«Η δική μας παραίνεση είναι αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση»

Σφοδρή επίθεση κατά των τριών κυβερνητικών εταίρων εξαπέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τους κκ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ανιστόρητους, σημειώνοντας πως «δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε εμείς τον ρόλο που έπαιξαν ιστορικά κάποια σημαντικά «όχι».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει. «Δεν πρόκειται να πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια. Δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του «ναι» στην ευρωπαϊκή τάξη ή καλύτερα στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο που ο κ. Σόιμπλε ονειρεύεται», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης δεν ήταν παρά μόνο μια «φούσκα». «Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, για να αρπάξουν όσα μπορούν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η δική μας παραίνεση είναι αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι «ποιον έχουν απέναντί τους οι άνθρωποι με τα «λευκά κολάρα».

«Μπορεί να μας κατηγορούν ότι τάχα δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να μετακομίσουν από το "όχι" στο "ναι"», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε για μια ακόμη φορά πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, τη θέληση για μια αλλαγή πορείας. Είμαστε έτοιμοι οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες να αντιστρέψουμε τον κυρίαρχο εκβιασμό προς τους δανειστές», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε σενάρια πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική μας τακτική. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκβιασμοί, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οι εταίροι τη συντριπτική ήττα της στρατηγική τους. Έχουμε σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες του νότου».

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «υπήρχε μόνο η αποφασιστικότητα του λαού να μη δεχθεί αυτήν την εξέλιξη, δεν υπήρχε κυβέρνηση αποφασισμένη, ούτε υπήρχαν οι κατάλληλες συμμαχίες», υπονοώντας τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα ο ελληνικός λαός να έχει φορτωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος για τις ανάγκες των τραπεζών και αυτές οι τράπεζες σήμερα να μη βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , τονίζοντας πως πρέπει «πρέπει άμεσα όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους».

Όσον αφορά το νόμισμα και τη συζήτηση που έχει αρχίσει να «φουντώνει, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το βασικό διακύβευμα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης προκειμένου να σωθεί η πατρίδα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο είναι ρευστό και οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα.

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι για να προκαλέσουμε εκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «κάνουν ότι μπορούν για να κουκουλώσουν την υπόθεση. «Είναι τόσο κραυγαλέα τα στοιχεία που δεν μπορούν να την κουκουλώσουν, ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα μας πουν ποτέ ποιοι είναι οι σκελετοί που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να αναπροσανατολιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτοί οι εφιάλτες της φτώχειας και της ανεργίας.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έγκλημα και σκανδαλώδη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, που γεννά ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις και τους σκοπούς αυτής της λειτουργίας, ενώ υποστήριξε ότι λειτουργεί έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας και έξω από τη λογική κάθε δημόσιου ελέγχου.