ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 16 μέτρα για τις φυλακές που προανήγγειλε ο Α. Ρουπακιώτης

Τα 16 μέτρα για τις φυλακές που προανήγγειλε ο Α. Ρουπακιώτης

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στις φυλακές της χώρας, προκειμένου να αποτραπούν αποδράσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνη, και των γενικών γραμματέων, Ν. Κανελλόπουλου και Μαρ. Σκανδάμη.

Κατ' αρχάς, ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά χρονικά οι κρατούμενοι έφτασαν τους 12.912, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις στις φυλακές της χώρας είναι 9.400 και προσέθεσε ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ κατά 72% αυξήθηκαν οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των καταδίκων με πρόσκαιρη κάθειρξη από 15 έτη και άνω, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2013 οι αλλοδαποί κρατούμενοι ανέρχονταν στους 7.875, δηλαδή ποσοστό 63% του συνολικού αριθμού του πληθυσμού των καταστημάτων κράτησης, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως συμπλήρωση ο κ. Σκανδάμης, 756 κρατούμενοι δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στις φυλακές, λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, και παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων ή στο Μεταγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόνισε ο γγ του υπουργείου, στο τέλος του έτους οι κρατούμενοι θα ανέλθουν στους 14.000 (μόνο το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 437). Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το προσωπικό των φυλακών κράτησης μειώθηκε το 2011 κατά 15%, ενώ από το 2010 έως σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι χωρίς να αναπληρωθούν. Ενδεικτικό στοιχείο «των δραματικών ελλείψεων» σε προσωπικό, σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης, είναι ότι στις φυλακές Κορυδαλλού η αναλογία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προς 300 κρατούμενους.

«Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας έχει μεταλλαχθεί και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά στρατιωτικού τύπου» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το έγκλημα έχει αλλάξει «έχει πλέον άλλο βάθος και άλλες διαστάσεις». Για τον λόγο αυτό, τόνισε, «η πολιτεία οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για πρώτη φορά, καθορίστηκαν οι άξονες μιας νέας πολιτικής».

Τα νέα μέτρα για τις φυλακές

Τα δεκαέξι μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές, που εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης, είναι:

1) Η μετατροπή μιας από τις φυλακές Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίου σε υψίστης ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν οι χαρακτηριζόμενοι ως επικίνδυνοι ισοβίτες και βαρυποινίτες κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί.

2) Η αναζήτηση παλαιού στρατοπέδου στην περιοχή της Αττικής, για την κράτηση όσων έχουν στερηθεί την ελευθερία τους για μικρά οικονομικά αδικήματα, που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.

3) Η τοποθέτηση κλοβών διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων για τις περιπτώσεις που εισάγονται αυτά παράνομα στα καταστήματα κράτησης.

4) Οι κάμερες ασφαλείας όλων των φυλακών θα συνδεθούν με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

5) Η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών σε όλες τις σκοπιές των φυλακών, όπως και η ενίσχυση των σκοπιών με αδιαπέραστα από σφαίρες υλικά (σσ: Σήμερα θωρακισμένες σκοπιές έχουν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού).

6) Η ενίσχυση του εξοπλισμού των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό (ήδη παραδόθηκαν από την ΕΛΑΣ τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3).

7) Η χορήγηση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους φωτοβολίδων κρότου - λάμψης, δακρυγόνων, καπνογόνων και αλεξίσφαιρων γιλέκων.

8) Η τοποθέτηση σχεδόν σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινων με σκοπό να αποτρέπεται η απόδραση από αέρος με ελικόπτερο και σε όποιες φυλακές ήδη υπάρχουν αυτά θα πυκνώσουν.

9) Η επάνδρωση για πρώτη φορά με εξωτερικούς φρουρούς των κεντρικών πυλών και των εξωτερικών θυρωρείων των καταστημάτων κράτησης για τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτά προσώπων.

10) Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από 34,5 ώρες που είναι σήμερα.

11) Η εντατικοποίηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ).

12) Ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διάπραξη παραβατικών πράξεων.

13) Η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

14) Η μετακίνηση 220 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις φυλακές της χώρας.

15) Η υλοποίηση της συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων, ενώ ήδη διατέθηκαν 14 γιατροί του ΕΣΥ (8 παθολόγοι, 3 ψυχίατροι, 1 πνευμονολόγος, 1 γυναικολόγος και 1 παιδίατρος) και την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αναλάβει την εξέταση των κρατουμένων.

16) Το νομοσχέδιο για τα «βραχιολάκια» ήδη οδεύει προς τη Βουλή.

Ως προς το τελευταίο, υπενθυμίζεται, ότι θα τοποθετούνται στους κρατούμενους, προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν άδειες ή να αποφυλακίζονται (όσοι έχουν μικρές ποινές) υπό όρους. Πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι η προμήθειά τους θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό.

Αναφορικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τόσο ο κ. Ρουπακιώτης όσο και ο κ. Σκανδάμης, επισήμαναν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 8 κρατούνται προσωρινά με σχετικό ένταλμα. Από τους οκτώ οι έξι κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, από τους 42 οι δύο κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες (εκτός φυλακών) και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που κατά κανόνα τελέστηκαν εντός των φυλακών (απάτες, είσοδος και πώληση κινητών τηλεφώνων εντός των καταστημάτων κράτησης, εκβιασμοί, κ.λπ.). Σημειώνεται ότι την τελευταία επταετία (2005 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2012) είχαν τεθεί σε αργία 22 υπάλληλοι.

Τέλος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρουπακιώτης, τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές ανερχόταν στους 12.475. Εξ' αυτών, οι 4.325 είναι υπόδικοι, 7.875 αλλοδαποί, 557 γυναίκες, 600 ανήλικοι κρατούμενοι, 4.267 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1.025 ισοβίτες, 47 κρατούμενοι για χρέη, 7.463 κατάδικοι με πρόσκαιρη κάθειρξη (από 5-10 έτη 2.535, από 10-15 έτη 1.728 και από 15 και πάνω 3.200) και κατάδικοι με φυλάκιση 1.636 (μέχρι έξι μήνες 282, από έξι μήνες έως ένα έτος 248, από ένα έως δύο έτη 271 και από δύο έως πέντε έτη 835).