ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Σαμαράς καλεί τους αρχηγούς μετά το στρίμωγμα στο Eurogroup

Γιατί ο Σαμαράς καλεί τους αρχηγούς μετά το στρίμωγμα στο Eurogroup

Μετά τα μεσάνυχτα έφυγε ο πρωθυπουργός από το Μαξίμου, προβληματισμένος από το «άδειασμα» που δέχθηκε ο Στουρνάρας στο Eurogroup

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ανήσυχος και προβληματισμένος έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, δέκα λεπτά τα μεσάνυχτα. Είχε προηγηθεί ένα νέο θρίλερ εκβιασμών από την Ε.Ε. και τους «δανειστές» για να περάσουν όλες οι απαιτήσεις της τρόικας...

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη μιάμιση το μεσημέρι διότι τα μηνύματα που ήρθαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θα χαρακτηρίζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αντιμετώπισε την ψυχρότητα πολλών από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, κάτι για το οποίο λέγεται ότι φρόντισε ο γερμανικός παράγοντας στον απόηχο των χυδαίων δηλώσεων που έκανε ο κ. Βόλφγκαγκ Σόϊμπλε για την υπόθεση των οφειλομένων πολεμικών αποζημιώσεων από τη ναζιστική θηριωδία.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται πως τηρήθηκαν τα προσχήματα ως προς την έξωθεν μαρτυρία, αφού ό,τι διέρρευσε είναι προσεκτικά διατυπωμένο και αφορά σε πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο. Έγκαιρα το "Newsbomb.gr" σας έχει ενημερώσει ότι η τρόικα έχει προστάξει και οι υποτακτικοί της φαίνεται πως έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν άμεσα σε ριζική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα πέρα από το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Ήταν αναμενόμενες οι πιέσεις

Η άνευ αντιδράσεων αποδοχή κάθε επιθυμίας που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των «δανειστών» προκαλεί σοβαρά διαπραγματευτικά προβλήματα πλέον στην κυβέρνηση, ειδικά μετά και την υπαγωγή της Κύπρου υπό την εποπτεία της τρόικας. Γι' αυτό και στο Eurogroup, οι εταίροι δεν φάνηκαν να χαρίζονται στο συνήθως πρόθυμο κ. Στουρνάρα. Έδωσαν περιθώριο ως την Τρίτη να κλείσει το θέμα με το Δημόσιο διότι η αναμενόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί σε 17 ημέρες.

Αυτό είναι το τελεσίγραφο των άλλων εταίρων, οι οποίοι δεν ακούν πλέον για «κινητικότητα» ή για «επίορκους δημοσίους υπαλλήλους» και ζητούν υποχρεωτικές απολύσεις για τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να βρει τα κατάλληλα επιχειρήματα αν θέλει να τηρήσει τα προσχήματα και στο εσωτερικό μέτωπο. Την εικόνα αυτή θα μεταφέρει λίγο – πολύ σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες ότι το σχόλιο που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ενημέρωση που έκανε στον κ. Σαμαρά ως αργά το βράδυ στο Μαξίμου, πως ελπίζει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το Σάββατο ή το αργότερο την Τρίτη, εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσουν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σχέδια απολύσεων στο Δημόσιο

Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνει η πρώτη συζήτηση για τα σχέδια αποχωρήσεως δημοσίων υπαλλήλων ανά τρίμηνο ως το 2014, τα οποία θα βαφτιστούν «καταργήσεις οργανικών θέσεων» ώστε να υπάρχει και το συνταγματικό επίχρισμα σε μια ακόμα απαίτηση των «δανειστών» μέσω της τρόικας. Και προσέξτε, οι εταίροι δεν μιλούν για επίορκους ή λουφαδόρους αλλά για μέτρο που θα επιβληθεί επί δικαίων και αδίκων.

Έτσι φαίνεται πως εξηγούνται και τα αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους και ιδιαιτέρως στη συζήτηση που είχε με τον κ. Κουβέλη.

Σε λίγες ώρες έρχονται τα νεώτερα και τα σπουδαία...

Διαβάστε επίσης: