ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το Πάσχα ο ανασχηματισμός

Μετά το Πάσχα ο ανασχηματισμός

-Για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών κάνουν λόγο στελέχη του Μαξίμου

-Ποιοι θα είναι οι «εκλεκτοί» και ποιοι οι «αδύναμοι κρίκοι»

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να ήταν το τελευταίο για αρκετά από τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών για την κυβέρνηση Σαμαρά και ήδη στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τελικά το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.

Οι δημόσιες κόντρες μεταξύ των υπουργών, ο έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της υφυπουργού Υγείας, το «αντάρτικο» Βενιζέλου για τον ΦΠΑ στην εστίαση, είναι μερικά από τα περιστατικά που σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου.

Στο χθεσινό υπουργικό ο Σαμαράς μπορεί να τράβηξε τα αυτιά ορισμένων υπουργών, ωστόσο ακόμη και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση βαδίζει πλέον σε τεντωμένο σχοινί.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει», ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η ημερομηνία θα ανακοινωθεί κατόπιν συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα είναι ότι ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Το «γράψε - σβήσε» στο μπλοκάκι του Α. Σαμαρά έχει ξεκινήσει και όλοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιοι θα είναι οι «εκλεκτοί» και ποιοι οι «αδύναμοι κρίκοι».

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα δρομολογηθούν σε κατ’ ιδίαν επαφές του Α. Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται πρόσωπα που θα προτείνουν στον κ. Σαμαρά για τη στελέχωση του νέου υπουργικού.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά φέρεται πλέον να έχουν και σαφή εικόνα, αν όχι για τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση, τουλάχιστον για τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών που θα αναλογεί σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν με περισσότερα μέλη στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με 8 περίπου στελέχη του στην κυβέρνηση ενώ και η ΔΗΜΑΡ θα έχει 3 έως 4 στελέχη της αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Κουβέλης θα προτιμήσει μία πιο διακριτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.