ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άκης καλεί και πάλι Σημίτη, Γιώργο, Βενιζέλο και Πάγκαλο

Ο Άκης καλεί και πάλι Σημίτη, Γιώργο, Βενιζέλο και Πάγκαλο

«Δεν είναι δυνατό να μην είναι εδώ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να δώσουν εξηγήσεις», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

- Διεκόπη η δίκη Τσοχατζόπουλου για αύριο το πρωί

Με στόχο να… πολιτικοποιήσει τη δίκη του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επανέφερε σήμερα -δια των συνηγόρων υπεράσπισης του- το αίτημα να κληθούν και να εξεταστούν τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ που έβαλαν την υπογραφή τους στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Είναι δυνατό να μην είναι εδώ ο τότε πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ ( σ.σ ο Κώστας Σημίτης) να μας πει την άποψή του;» διερωτήθηκε ο συνήγορος του πρώην υπουργού Λ. Κοτσαλής απευθυνόμενος προς την έδρα για να απαντήσει λέγοντας: «Δεν είναι δυνατό να μην είναι εδώ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να δώσουν εξηγήσεις. Όχι σαν κατηγορούμενοι. Αλλά να μας πουν τί έγινε. Ελέχθη ότι η εμμονή σε αυτό το ζήτημα δείχνει διαφυγή του κ. Τσοχατζόπουλου. Όχι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κατηγορητήριο, σημείο προς σημείο. Η αναζήτηση της αλήθειας μένει ο κυριότερος στόχος. Όχι όμως της αλήθειας του ενός ενόχου. Της κατακερματισμένης αλήθειας. Γι’ αυτό επιμένουμε να έλθει το ΚΥΣΕΑ».

Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη Αλέξης Κούγιας, αφού όπως είπε κατά τον χρόνο που φέρεται ότι διέπραξε το αδίκημα της δωροδοκίας ο πρώην υπουργός, η κ. Σταμάτη ούτε καν τον γνώριζε. «Γι’ αυτό συναινούμε να έρθει πρώτα το ΚΥΣΕΑ. Εκ των κατηγορουμένων γνωρίζει μόνο τον σύζυγό της», τόνισε ο κ. Κούγιας.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η σύζυγος του πρώην υπουργού διώχθηκε «χωρίς να κάνει κανείς τον κόπο να διερευνήσει αν το 2000 η πράξη της δωροδοκίας ήταν αξιόποινη στην Ελβετία». Υπενθυμίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη τηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS. Ο κ. Κούγιας υποστήριξε ακόμη ότι η Βίκυ Σταμάτη κρατείται παράνομα και πως δεν θα ήταν καν κατηγορουμένη αν δεν υπήρχε η συμμετοχή της στην αγορά του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Νωρίτερα το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι, με τις πράξεις τους «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου που εμφανίζεται να μην μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών του» νομιμοποίησε την παρουσία της πολιτικής αγωγής, την αποβολή της οποίας είχε ζητήσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Όπως είναι γνωστό η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί το δημόσιο διεκδικεί ως αποζημίωση από τον καθένα από τους 19 κατηγορούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα οι δικαστές ανέγνωσαν σκεπτικό απόφασης (505/10) σύμφωνα με την οποία δεν προαπαιτείται ο ακριβής καθορισμός της ζημίας για να παρασταθεί το δημόσιο. Το δικαστήριο θα κρίνει τη ζημία στην πορεία.

Πάντως ο συνήγορος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό αυτό το επικοινωνιακό τσουνάμι κατά του εντολέα του. Ωστόσο όπως είπε «δεν φοβόμαστε τους Έλληνες δικαστές με κανένα τρόπο. Έχουμε πίστη ότι θα έχουμε μία δίκαιη δίκη. Δεν επιτρέπεται να αποδομήσουμε το κράτος δικαίου για άλλες σκοπιμότητες».

Διεκόπη η δίκη

Διεκόπη η δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 9:00.

Νωρίτερα η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε σωρεία ενστάσεων.

Η διαδικασία διακόπηκε για αύριο το πρωί, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Στο… παρασκήνιο

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη τα είπαν για λίγο. Εκείνη ντυμένη στα μαύρα και δείχνοντας συντετριμμένη του ψιθύρισε κάτι στο αυτί, ενώ ταυτόχρονα του ίσιωσε το πουκάμισο.

Διαβάστε επίσης:

Διεκόπη η δίκη Τσοχατζόπουλου για την Πέμπτη το πρωί

Ο Τσοχατζόπουλος ξανά στο εδώλιο

Η πρώτη απόφαση για Τσοχατζόπουλο

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Ξέσπασε σε λυγμούς η λογίστρια του Άκη

Καταβεβλημένη και… στα μαύρα η Βίκυ Σταμάτη (ΦΩΤΟ)