ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ο φάκελος του φορολογικού – Στοίχημα η μείωση του ΦΠΑ

Ανοίγει ο φάκελος του φορολογικού – Στοίχημα η μείωση του ΦΠΑ

-Επαφές με την τρόικα για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και οι επεμβάσεις στα ακίνητα

-Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Το «καυτό» φάκελο του φορολογικού ανοίγει η κυβέρνηση με την τρόικα, με τις δύο πλευρές ωστόσο να έχουν σημαντικές διαφορές.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και οι επεμβάσεις στα ακίνητα, μέσω του ενιαίου φόρου και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Η συζήτηση, μάλιστα, επί των συγκεκριμένων θεμάτων ξεκίνησε από χθες, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον επίτροπο Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκρίντας Σεμέτα, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Στην συνάντηση, ετέθη για μια ακόμη φορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, έστω και πιλοτικά, σε πρώτη φάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ και αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων που φοβούνται αποκλίσεις από τους στόχους, ευελπιστεί ότι το μέτρο θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά, θα συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το εν λόγω θέμα αποτελεί εξάλλου προσωπικό στοίχημα για τον Αντ. Σαμαρά ο οποίος θέλει να δείξει εμπράκτως ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από τους ελεγκτές. Εκτιμά επίσης πως ήταν λάθος το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ήταν αναποτελεσματικό αφού δεν έφερε τα έσοδα που προσδοκούσε η τρόικα.

Επισήμως πάντως ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση την ερχόμενη Δευτέρα, ήμερα κατά την οποία θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα

Από πλευράς ΔΝΤ ωστόσο διατηρούνται μέχρι στιγμής αποστάσεις , με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανίζεται επιφυλακτική για το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ, δηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις.

Επί τάπητος και ο φόρος στα αγροτεμάχια

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και ο νέος φόρος για τις αγροτικές εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αφού ανοίγει «τρύπα» στα έσοδα, που κυμαίνεται από 200 έως και 300 εκατ. ευρώ.

Παρά τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είχε δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης το σχέδιο με το τελικό κόστος της ανωτέρω απόφασης και οι τρόποι κάλυψης του κενού.

Για το λόγο, άλλωστε, αυτόν, η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής μετατέθηκε για αύριο, ενώ θα γίνει υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.