ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος ΔΝΤ – ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα

Πόλεμος ΔΝΤ – ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα

Τώρα ομολογούν λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος

Μετά από 3 Μνημόνια, 2 Μεσοπρόθεσμα προγράμματα, χιλιάδες αυτοκτονίες και τον ελληνικό λαό στα όρια της εξαθλίωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος.

Στην πολυσέλιδη έκθεσή του για την χώρα μας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία.

Όπως υποστηρίζει, οι λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου που συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι «αν και μία έγκαιρη αναπροσαρμογή των στόχων θα είχε μετριάσει την ύφεση, σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση και εκείνη την στιγμή, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ήταν προετοιμασμένες να δανείσουν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας».

Παράλληλα, το ΔΝΤ επικρίνει έντονα τους ευρωπαίους εταίρους, χρεώνοντάς τους καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Σημειωτέον ότι η ΕΕ δικαιολογούσε δημόσια τη συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική διάσωση με το πρόσχημα της «συσσωρευμένης τεχνογνωσίας». Στην πράξη όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την τεχνογνωσία του Ταμείου. Η ΕΕ επέβαλε τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες και πολύ παραπάνω τους δικούς της χρόνους.

Τα «βέλη» κατά της Ευρωζώνης συνεχίζονται με τους συντάκτες του άρθρου να υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο όφελος από το «πακέτο» του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη στην οποία «έδωσε χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την κριτική του Ταμείου δεν ξεφεύγει ούτε και η Κομισιόν για την οποία υποστηρίζει ότι «δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης» προσθέτοντας ότι εστίαζε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τις νόρμες της Ε.Ε. παρά στην επίδραση στην ανάπτυξη».

Όσο για τη συμφωνία αυτή καθ' αυτή χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη» και σημειώνεται ότι «κανένας από τους εταίρους στην τρόικα δεν τη θεωρούσε ιδανική», τονίζοντας ότι «υπήρχαν σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της τρόικα, ειδικά όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη».

«Νέα μέτρα»

Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως την πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τονίζει ταυτόχρονα ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στην παρούσα φάση εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, ζητώντας παράλληλα την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως ένα αποτελεσματικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Σύμφωνα με το Ταμείο οι κυριότερες αδυναμίες-προβλήματα παρουσιάζονται στους τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας υπηρεσίας, των αποκρατικοποιήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, ίσως να επέλθει σημαντικό δημοσιονομικό κενό το 2014 και μετά.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να υπόκειται σε «σοβαρούς κινδύνους» αρνητικών εξελίξεων.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται επίσης η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας, υπό το φως της πολύ υψηλής ανεργίας και της κοινωνικής δυσχέρειας, όπως υπογραμμίζεται, ενώ τονίζεται ξανά ότι το «υψηλό χρέος» της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμη απειλή.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει σε «πρόγραμμα»-Φταίει η ΕΕ