ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η τρόικα υπό τη σκιά του “mea culpa”

Στην Αθήνα η τρόικα υπό τη σκιά του “mea culpa”

-Όλα τα θέματα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

-Ποιες οι προτεραιότητες και τι θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ

Υπό τη σκιά του “mea culpa” και με το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης να βαθαίνει, φτάνουν σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.

Είναι δεδομένο πως η ρήξη μεταξύ των δανειστών και η παραδοχή του «λάθους» συμφέρει διαπραγματευτικά την Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση θα θελήσει να παίξει αυτό το χαρτί .

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι να αναζητούμε ευθύνες για τα λάθη περασμένων ετών.

«Η ζημιά έγινε. Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα; Να συζητάμε ακόμα για εκείνη τη ζημιά; Ή να προσπαθούμε, αυτό που είναι το συμφέρον του τόπου, να διορθώσουμε τα λάθη; Όποιος αγαπά τη χώρα του, δεν προσπαθεί εκ των υστέρων να δικαιωθεί στις αποτυχίες της. Προσπαθεί να τις επανορθώσει!Δεν κοιτάει πίσω. Κοιτάει μπροστά. Αυτό είναι το καθήκον μας σήμερα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Στις 11:00 το πρωί η τρόικα θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα.

Όπως τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών «τα πάντα είναι ανοιχτά», φράση που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από το μηδέν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται:

1. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τρόικα και κυβέρνηση φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία για μικρή παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένο στη Βουλή.

2. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα θέσουν το αίτημα, αλλά από την τρόικα έχει σταλεί το μήνυμα ότι δύσκολα θα εγκριθεί.

3. Παράταση στον προσδιορισμό των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν. Η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να περιμένει, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

4. Δημοσιονομικό κενό 2015 – 2016: Τα μέτρα δεν θα προσδιοριστούν τώρα με ακρίβεια, αλλά η τρόικα θέλει να οριστικοποιηθεί το μέγεθος των απαραίτητων παρεμβάσεων.

5. Τράπεζες: Θα πρέπει να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση των μικρών τραπεζών και να σχεδιαστεί το πλάνο επανιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

6. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων: Θα εξετασθεί η πορεία του, δεδομένου ότι η επίτευξη των εσόδων που έχουν υπολογιστεί είναι κρίσιμης σημασίας.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αυτό αναμένεται να το θέσει από την πρώτη στιγμή στους εκπροσώπους των δανειστών ο Γ. Στουρνάρας.

Πληροφορίες θέλουν η πρώτη συνάντηση που θα γίνει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, να έχει αντικείμενο την πορεία του προϋπολογισμού την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον έλεγχο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.