ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με 157 βουλευτές

Δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με 157 βουλευτές

-Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για ανασχηματισμό και προγραμματική συμφωνία

-Όλο το παρασκήνιο των δραματικών εξελίξεων

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η αδυναμία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να φτάσουν σε συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ.

Σε μία απόφαση με δραματικό παρασκήνιο, ο κ. Φώτης Κουβέλης σηματοδότησε ουσιαστικά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί σήμερα εάν το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του προς το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί εκλογές. Η επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, με τη συμμετοχή και στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Για το λόγο αυτό σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν συνάντηση ώστε να κλείσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα και τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση πλέον θα πορευθεί με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη θα παράσχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος, Θεόδ. Σολδάτος, Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Το χρονικό του «ναυαγίου»

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης πήγαν «μουδιασμένα» στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθούν με τον Α. Σαμαρά.

Από την αρχή ωστόσο της συνεδρίασης διαπιστώθηκε εμπλοκή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Φ. Κουβέλη αναφορικά με την επόμενη μέρα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε μόλις μία ώρα, καθώς έγινε σαφές ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τουλάχιστον δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Ο Φώτης Κουβέλης προσήλθε στο ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά επιμένοντας στην επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στον μεταβατικό φορέα, με όλο το προσωπικό που εργάζονταν στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξουσιοδοτηθεί εξουσιοδοτήθηκε από την ΚΟ να χειριστεί ο ίδιος το λεπτό ζήτημα της ΕΡΤ, επιμένοντας στην άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Σαμαρά, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουβέλη, αλλά από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι η πρόταση για τη μεταβατική λειτουργία είναι τέτοια που «μας επιτρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα: την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας».

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης συγκάλεσαν εκ νέου συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιβεβαίωση της ρήξης

Ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στον Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βράδυ της Τετάρτης ο Φώτης Κουβέλης συμφώνησε να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις όσοι από τους απολυμένους της ΕΡΤ κρίνονταν απαραίτητοι ώστε να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες, όμως σήμερα επανήλθε στην προηγούμενη θέση του, που ήταν να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ με όλο το προσωπικό της και να γίνει η αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία.

Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις που προέβη μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, απέφυγε να επιβεβαιώσει τα σενάρια, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ή να αποχωρήσει εντελώς από την κυβέρνηση, ή να αποσύρει τους υπουργούς του κόμματος του.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν τη Παρασκευή, όπου συνεδριάζει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ στις 10 το πρωί.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος ουσιαστικά δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την έγκριση από τα όργανα του κόμματος, για τη συνέχιση στήριξης της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι έδωσαν την συγκατάθεση τους, πειθαρχώντας στην απόφαση της πλειοψηφίας, παρά τις επιμέρους ανησυχίες τους για την στάση του κ. Σαμαρά σε κρίσιμα σημεία (όπως οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης).

Στο στρατόπεδο του Α. Σαμαρά, σε σύσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ με τους υπουργούς που προέρχονται από τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Β. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε εκλογές. «Δεν θα πάρω εγώ την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας», επεσήμανε.

Μάλιστα ετέθη το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά τελικά κρίθηκε αυτό να εξεταστεί αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

Σαμαράς: Θα προχωρήσω με ή χωρίς τη ΔΗΜΑΡ