ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος της Γερμανίας στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Ο ρόλος της Γερμανίας στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Δημιουργία ενιαίου κόμματος Σαμαρά-Βενιζέλου με τις ευλογίες της Μέρκελ

Εντατικές είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο η αρχή. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν πρόκειται να μείνουν σε αυτό, αλλά θα προχωρήσουν και πολλά άλλα βήματα παραπέρα. Υπό την έντονη πίεση των συμπιεσμένων εκλογικών τους ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επαφών και συνεννοήσεων για την δημιουργία ενός νέου ενιαίου κόμματος, που θα αποτελεί κοινή μετεξέλιξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπό την σκέπη ενός ενιαίου «ευρωπαϊκού κόμματος».

Άλλωστε τα σενάρια για αλλαγή του ονόματος και του συμβόλου της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι. Στην προκειμένη περίπτωση, Σαμαράς και Βενιζέλος βλέπουν ότι το μέλλον των κομμάτων τους διαγράφεται δυσοίωνο.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ μετά βίας ξεπερνάει το ποσοστό του 5% ενώ η ΝΔ έχει κινείται μεταξύ του ψυχολογικού ορίου του 20% χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ότι δεν θα πέσει και κάτω από αυτό, δεδομένων των έντονων πιέσεων που της ασκούνται εκ δεξιών της από την Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητου Έλληνες. Όμως, η ιδεολογικοπολιτική ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποσπάσει τις ευλογίες της Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα think tanks της γερμανικής πολιτικής ελίτ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές επιλογές στην Ελλάδα που να είναι συμβατές με τα δικά τους- τα γερμανικά- φυσικά συμφέροντα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά και το ορόσημο των γερμανικών εκλογών, η Μέρκελ θα επιδιώξει να φέρει ακόμα πιο κοντά τους Σαμαρά και Βενιζέλο, καθώς μέσω αυτών διαβλέπουν ότι θα εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες της γερμανικής πλευράς. Το νέο ευρωπαϊκό κόμμα που θέλει η Μέρκελ να δημιουργηθεί στην Ελλάδα με εγγυητές τους Σαμαρά- Βενιζέλο θα είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Γερμανία και ήδη οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αποδώσει καρπούς.

Το πρώτο βήμα ήταν η συγκυβέρνηση. Το Newsbomb προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, το φθινόπωρο. Άλλωστε, μαθαίνουμε ότι τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος βλέπουν στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγγελαρίου τον πολιτικό τους μέντορα...