ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξαλλος ο Σόιμπλε με τον Χατζηδάκη για την δήλωσή του στην Die Welt

Έξαλλος ο Σόιμπλε με τον Χατζηδάκη για την δήλωσή του στην Die Welt

Μία δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt έχει προκαλέσει σάλο στους κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερο εκνευρισμό στον Σόιμπλε.

Η "γκάφα" Χατζηδάκη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης βγήκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt να μιλήσει για ένα θέμα- και μάλιστα μετά βεβαιότητας- το οποίο αποτελεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, "ταμπού" για την γερμανική κοινή γνώμη.

Το κακό με τον κ. Χατζηδάκη δεν είναι ότι έδωσε συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό, αλλά ότι παρουσίασε ως δεδομένο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, κάτι που φυσικά δεν δέχεται επισήμως τουλάχιστον η γερμανική πλευρά. Η δήλωση Χατζηδάκη θεωρήθηκε από το περιβάλλον του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι επιχερεί να φέρει προ τετελεσμένων την γερμανική πλευρά. Το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θεωρείται τετελεσμένο από τους αναλυτές και οικονομολόγους, όχι όμως κι από την Γερμανία, όπου τις γερμανικές εκλογές αποφεύγει σαν το "διάολο το λιβάνι" να συζητήσει ένα τέτοιο ζήτημα.

Η "γκάφα ολκής" του Χατζηδάκη θα προκαλέσει- σύμφωνα με πληροφορίες- μία πρόσκαιρη σκλήρηνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας ως "αντιστάθμισμα" στις εντυπώσεις που Μέρκελ- Σόιμπλε θεωρούν ότι δημιούργησαν οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Η γερμανική πολιτική ηγεσία, εν όψει γερμανικών εκλογών, δεν θέλει να δείξει ότι ετοιμάζει νέο "δωράκι" προς την χώρα μας, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους Γερμανούς ένα επιπλέον "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο, ο κ. Χατζηδάκης να αντιλαμβάνεται τους πολιτικούς συσχετισμούς σε διεθνές επίπεδο πριν κάνει δηλώσεις που μπορεί να εκθέσουν και τον ίδιο αλλά και την στρατηγική της χώρας μας...