ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι και κυρίως γιατί προστατεύουν τους εφοπλιστές;

Ποιοι και κυρίως γιατί προστατεύουν τους εφοπλιστές;

Η εφοπλιστική ελίτ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, ενώ τρόικα και συγκυβέρνηση βάζουν «ταφόπλακα» στην υγεία των πολιτών.


Η κοινή λογική έχει καταστεί πλέον ζητούμενο. Την ώρα που όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης και η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση μετατρέπουν ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, τα φάρμακα, σε είδος πολυτελείας δίνοντας τη χαριστική βολή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να πλέουν σε «πελάγη» υπερκερδών και κατάφωρου προστατευτισμού.

Η τρόικα με τη συνηγορία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρεται να ωθεί στην πλήρη αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και της υγείας, με υποτιθέμενο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων. Οι αλλαγές που έρχονται από Σεπτέμβρη θα είναι δραματικές και αναμένεται να εξαθλιώσουν περαιτέρω τόσο όλους τους ασθενείς, όσο και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακά τους, αλλά και να εκθέσουν πιθανότατα σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.

Τουλάχιστον απορία προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ η συγκυβέρνηση δείχνει όλη της τη σκληρότητα στους Έλληνες πολίτες εν γένει, συνεχίζει να μην αγγίζει στην ουσία τους εφοπλιστές, οι οποίοι αν φορολογούνταν, όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, θα συνεισέφεραν σημαντικά στα κρατικά ταμεία που τόσο αδήριτη ανάγκη το έχουν.

Ενδεικτικές του κλίματος αισιοδοξίας των Ελλήνων εφοπλιστών, τη στιγμή που στην Ελλάδα όλα γκρεμίζονται, είναι οι δηλώσεις ενός εκπροσώπου τους. Πρόσφατα, ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης εξέφραζε την αισιοδοξία του στους «Financial Times» για το μέλλον του ελληνικού εφοπλισμού. Ο Έλληνας εφοπλιστής εμφανίστηκε βέβαιος για τη διατήρηση και ενίσχυση της κυρίαρχης θέσης του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει πλήξει τόσο βάναυσα την Ελλάδα.

Η βεβαιότητά του πηγάζει -σύμφωνα με τα λόγια του- από το πάθος των εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας: «Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τα πλοία τους σαν παιδιά τους. Θα δώσουν μάχη μέχρι θανάτου, για να τα προστατεύσουν».

Βέβαια, εκτός από το πάθος, o κ. Λογοθέτης παρέλειψε να αναφέρει το ειδικό προστατευτικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με τις πρωτοφανείς φοροαπαλλαγές και τις κάθε είδους διευκολύνσεις.

Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί τρόπον τινά στους εφοπλιστές ότι η ευνοϊκή μεταχείριση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η συμπεριφορά αυτή εγείρει υποψίες για την πιθανή ύπαρξη κάποιων στελεχών των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης που κάνουν τον «κυματοθραύστη» κάθε φορά που μπαίνει στο τραπέζι η ουσιαστική συνεισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στις δύσκολες αυτές ώρες για την πατρίδα. Άραγε, ποια είναι τα πρόσωπα αυτά και ποιο είναι το όφελος που αποκομίζουν;

Τώρα, που μία ακόμα ελληνική τραγωδία βρίσκεται προ των πυλών, με την εξαθλίωση των Ελλήνων ασθενών και την αποδόμηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο ελληνικός λαός απαιτεί απαντήσεις και άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της αδικίας.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ και δέος: Φάρμακα τέλος!

Κάποιοι εφοπλιστές αποφεύγουν ακόμα και την «εθελοντική συνεισφορά»