ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κάποιοι εφοπλιστές αποφεύγουν ακόμα και την «εθελοντική συνεισφορά»

Κάποιοι εφοπλιστές αποφεύγουν ακόμα και την «εθελοντική συνεισφορά»

Επιβάλλουν τους όρους τους και πάλι δεν συμμετέχουν – Το 2011 πλήρωσαν μόλις 14,1 εκατομμύρια ευρώ φόρο, ενώ οι ναυτικοί 57 εκατομμύρια!

Ούτε καν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, έπεισε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν στην «εθελοντική συνεισφορά» στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους, παρόλο που χαρακτήρισε το εγχείρημα «εθνικής σημασίας».

Αποτέλεσμα: να λήξει η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων και η κυβέρνηση να καταφεύγει σε πατέντες «παγκόσμιας πρωτοτυπίας», για να πείσει τους Έλληνες εφοπλιστές να δείξουν εμπράκτως την πατριωτική τους ευαισθησία.

Την 28η Ιουνίου 2013 έληξε η προθεσμία υποβολής των σχετικών «δηλώσεων οικειοθελούς προσφοράς» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση.

Μετά από διαβουλεύσεις του νέου Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον πρόεδρο της ΕΕΕ κ. Βενιάμη, δόθηκε παράταση μέχρι και την 12η Ιουλίου 2013.

Επίσης, για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ειδικό γραφείο με την ονομασία Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, στο οποίο οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών θα συνυπογράφουν με την κυβέρνηση ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την εθελοντική συνεισφορά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των υπογραφών του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, βάσει της εξουσιοδότησης που του παρέχουν οι συμβαλλόμενες εταιρείες, θα υπογράψει συνυποσχετικό οικειοθελούς προσφοράς με τον Πρωθυπουργό.

Γεγονός που ναυτιλιακοί κύκλοι χαρακτήριζαν «παγκόσμια πρωτοτυπία», όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα, καθώς μια ομάδα επιχειρηματιών υποδεικνύει στην κυβέρνηση με ποιους όρους θα αποδεχτεί την εθελοντική τους συνεισφορά -όχι βάσει της υποχρεωτικής φορολογίας, όπως γίνεται με σχεδόν όλους τους πολίτες του κράτους.

Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Το μέτρο της «φιλοπατρίας» κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών αναδεικνύεται χαρακτηριστικά και από τα έσοδα από το φόρο των πλοίων για το 2011 που ήταν 14,1 εκατ. ευρώ και το 2012 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επιπλέον φορολογία για τους ναυτικούς μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στα κατώτερα πληρώματα, ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Με νόμους της Δικτατορίας φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Έλληνες εφοπλιστές: Κερδίζουν 9 δισ. ευρώ το χρόνο από φοροαπαλλαγές

Έτσι το ελληνικό κράτος «υπογράφει» τις φοροαπαλλαγές των Εφοπλιστών