ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Ομπάμα στον Σαμαρά λίγο πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ

Το μήνυμα Ομπάμα στον Σαμαρά λίγο πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου.

«Μεταρρυθμίσεις ναι, αλλά όχι λιτότητα χωρίς αύριο», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του λευκού Οίκου προς τον Α. Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Λιου παρουσίασε στον κ. Σαμαρά και τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνουν οι ΗΠΑ, αφήνοντας αιχμές για την βάρβαρη πολιτική λιτότητας που ασκεί η Γερμανία.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει, άλλωστε, τη δυσφορία και την αντίθεσή της στη γραμμή του Βερολίνου και προκρίνει ένα πιο χαλαρό σχέδιο που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, όπως συνέβη μετά το 2008 στις ΗΠΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα απέκτησε έναν μεγάλο σύμμαχο στη μάχη υπέρ της ανάπτυξης, καθώς στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η λιτότητα που επέβαλε το Βερολίνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν είναι η απάντηση στην κρίση.

Σε αυτή τη φάση βέβαια η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και απαιτεί στενή συνεργασία από την Ευρώπη για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Ο κ. Λιού που επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, κατέστησε σαφές τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του όσο και στις κατ” ιδίαν συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και όχι η συνεχιζόμενη ύφεση λόγω της λιτότητας.

Το ζήτημα της οικονομίας αναμένεται να είναι κυρίαρχο και στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς, στις 8 Αυγούστου, στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.