ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να κλείσουν άμεσα τα «κρατητήρια-κολαστήρια»

ΣΥΡΙΖΑ: Να κλείσουν άμεσα τα «κρατητήρια-κολαστήρια»

Να κλείσουν άμεσα «τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια», και αντί γι' αυτά, «να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για μετανάστες και πρόσφυγες» ζητεί ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Αμυγδαλέζα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους», τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Ασκεί επίσης δριμεία κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει «απάνθρωπη πολιτική». «Η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου», επισημαίνει.

Ζητεί μάλιστα να ερευνηθούν «οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».