ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μούδιασμα» στο Μαξίμου για την Οικονομία

«Μούδιασμα» στο Μαξίμου για την Οικονομία

Κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και διαφωνίες στη συγκυβέρνηση

Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, το οποίο ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ από την Ελλάδα την επόμενη τετραετία.

Σε έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο σημειώνει πως οι εκτιμήσεις του για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, προϋποθέτουν ένα «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα (OSI).

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 344 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του είπε ότι δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών και θύμισε τις «αστοχίες» του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική

Η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Απολύτως ενδεικτικό είναι και το σημερινό σημείωμα - έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο οποίο σημειώνεται ότι το χρέος δεν πρόκειται να γίνει «βιώσιμο» με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς νέο «κούρεμα» ή επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών και άλλες διευκολύνσεις.

Την ευκαιρία άδραξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι οι εκτιμήσεις του Γραφείου, επιβεβαιώνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, διαφωνίες έκαναν την εμφάνισή τους και στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο με το ΠΑΣΟΚ να αρνείται να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω της οποίας έκλεισε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και παράλληλα να εκφράζει τη διαφωνία του, διά του εισηγητή του Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για την επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ-Τα 2,9 δισ. με το νέο έτος!

Μαριάς:Επιμένουν στο μνημόνιο παρά την έκθεση του Γρ. Προϋπολογισμού

Τσακαλώτος:Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής μας επιβεβαίωσε

Έκθεση – «βόμβα»: Η χώρα θα «πνίγεται» από το χρέος έως το 2020!

Το ΔΝΤ πιέζει τις ΗΠΑ για άμεση επίλυση του αδιεξόδου