Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κόμματος υπό προϋποθέσεις, με 235 ψήφους υπέρ - σε σύνολο 269 ψηφισάντων βουλευτών

«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κοινοβουλευτισμού, έστειλε η Βουλή των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας υπερψήφισε την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Με αυξημένη πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 3/5 (180 βουλευτές) που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή τάχθηκε υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, της Χ.Α. με ψήφους 235 «υπέρ» και 34 «παρών».

«Παρών» ψήφισαν 34 βουλευτές, από τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης.

Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Επίσης, με 149 ψήφους υπέρ και 120 κατά, σε σύνολο 269 ψηφισάντων βουλευτών, υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από τη Βουλή οι τροπολογίες που αφορούν στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση και διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Θετική ψήφο έδωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ για την ΝΕΡΙΤ «ναι» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση Αρβανιτόπουλου να ανοίξουν όλα τα κλειστά ΑΕΙ

Βουλή: Και στους εποχικούς το επίδομα ανεργίας

 Άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α. εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

 Μιχελάκης: Με κοινωνικές πολιτικές θα αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή