ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα ο διοικητής της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις

Στη Βουλή σήμερα ο διοικητής της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις

Τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ενημερώσει σήμερα ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας εν μέσω αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το άρθρο του Spiegel.

Ο κ. Δραβίλλας -σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής- θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από σχετικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δράσεις της ΕΥΠ και για πιθανή παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι οι βουλευτές θα του ζητήσουν εξηγήσεις και για τα δημοσιεύματα του Spiegel περι ευρωπαϊκού κέντρου παρακολουθήσεων στο κτήριο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και για τις αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου περι ελληνικών κοριών στις συνομιλίες των αμερικάνων διπλωματών.

Η απόφαση για την ακρόαση του κ. Δραβίλλα, αν και συμπίπτει με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε ληφθεί σε χρόνο παρελθόντα και μάλιστα ομόφωνα, μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο παρακολουθήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα επίσης με τον Κανονισμό, «η κυβέρνηση οφείλει, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα της επιτροπής, να ενημερώνει για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός εκθέτει στην επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση και τον διοικητή της ΕΥΠ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού».

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Γερμανίας για τις παρακολουθήσεις

Έτσι μας παρακολουθούν - Ξεχάστε το απόρρητο

Το χρονικό των πολιτικών παρακολουθήσεων

«Οι δηλώσεις Πάγκαλου βάζουν την Ευρώπη στα παιχνίδια κατασκοπείας»