ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Αγωνία για την προετοιμασία του Eurogroup όπου εκτιμάται ότι θα ασκηθούν πιέσεις

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα, η τριμερής επιτροπή αναμένεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Eurogroup της Πέμπτης.

Εκεί η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι θα αποφασίσουν το αν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. που εκκρεμεί ή θα δώσουν το «πράσινο φως» για το σύνολο των 5,4 δισ. που περιλαμβάνει και τη δόση του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του Eurogroup να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ώστε να είναι πιο συνεπής και να λάβει νέα μέτρα. Η κυβέρνηση ωστόσο, θέλει να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς στις 21 Νοεμβρίου κατατίθεται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους στη Βουλή.

Σε εκκρεμότητα είναι το αν θα περάσει της τρόικα που το τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ ή της κυβέρνησης που κατεβάζει το κενό στα 500- 700 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας παράλληλα τη λήψη νέων μέτρων.

Μια μέρα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο Eurogroup, που θεωρείται ως μια από τις κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς θα παρουσιαστούν τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup, το τελευταίο προφανώς για το 2013.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB