ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης:«Τίτλους τέλους» στα αυθαίρετα βάζει ο νέος νόμος

Καλαφάτης:«Τίτλους τέλους» στα αυθαίρετα βάζει ο νέος νόμος

«Τίτλους τέλους» στα αυθαίρετα βάζει ο νέος νόμος, όπως επεσήμανε το απόγευμα από την Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης μετείχε σε ενημερωτική ημερίδα για την αυθαίρετη δόμηση, που διοργάνωσαν από κοινού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, τμήμα Κεντρικής-Δυτικής Θεσσαλίας. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ο νόμος που προωθείται είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, με λεπτομερή ανάλυση, με επεξηγήσεις μέχρι κεραίας, με σαφήνεια και νομικά στέρεη βάση ώστε να αντιμετωπιστεί το χάος της αυθαίρετης δόμησης και να μην μεταφραστεί σε ένα ακόμη νομοθέτημα αλλά να δώσει απάντηση σε πραγματικά προβλήματα.

Το χαρακτήρισε ως το «καλύτερο σενάριο» για το δημόσιο συμφέρον και για τα ατομικά περιουσιακά δικαιώματα και αναφέρθηκε στο λόγους που στοιχειοθετούν τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Ενώ υπογράμμισε, ότι τα προβλήματα λύνονται στη βάση της πραγματικότητας, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Όπως παρατήρησε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, για τον πολίτη ο Νόμος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία που δίνει η Πολιτεία ώστε να μην χάνει η περιουσία του την αξία της, εξαιτίας μικροαυθαιρεσίων, τις περισσότερες φορές ,ενώ πρόσθεσε ότι η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός, παρατήρησε ότι ο Νόμος για τα αυθαίρετα, αποτελεί μέρος της μεγάλης εικόνας που έχει να κάνει με την Πολεοδομική και Χωροταξική Μεταρρύθμιση ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα εθνική πολιτική γης, απαραίτητη για την ανάπτυξη, αλλά και για κάθε στοίχημα προόδου.

081113195329 9636

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στις προβλέψεις που αφορούν στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας λόγω και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που διατηρεί η Λάρισα και η περιοχή για τα ζητήματα αυτά, ενώ ανέφερε επίσης οτι:

-Αλλάζει τελείως η δυνατότητα ελέγχου για να εντοπιστεί η αυθαιρεσία. Έχει προβλεφθεί ένας πλήρης μηχανισμός, ένα οπλοστάσιο, στη διάθεση της Πολιτείας με:

-Αεροφωτογραφίες για απόδειξη του χρόνου κατασκευής
-Ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχο για όλα τα κτίρια
-Ελεγκτές δόμησης για κάθε αδειοδότηση
-Βεβαίωση μηχανικού για όλες τις μεταβιβάσεις
-Μέσω των μηχανισμών του περιβαλλοντικού ισοζυγίου τέθηκαν στέρεες βάσεις για το πλαίσιο αναμόρφωσης των περιοχών που εμφανίζεται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την αυθαίρετη δόμηση. Ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς. Εκεί που έχουν αδικηθεί περισσότερο οι πολίτες.

- Για πρώτη φορά γίνεται διάκριση ανάμεσα στην μεγάλη παρανομία και στη μικροαυθαιρεσία.
-Υποστηρίζεται έμπρακτα το περιουσιακό δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης που μπορεί να δυσχεραίνει την υπαγωγή στο Νόμο.

Τον αναπληρωτή υπουργό περίμεναν έξω από τον χώρο που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα σχολικοί φύλακες, με τους οποίους ο ίδιος συνομίλησε επί μερικά λεπτά υποσχόμενος να μεταφέρει τα αιτήματα τους στους καθ ύλην αρμόδιους.

Διαβάστε επίσης:

Άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Νόμιμα τα αυθαίρετα με... αντιπαροχή