ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστούγεννα στη φυλακή για Γιάννο και Μαντέλη;

Χριστούγεννα στη φυλακή για Γιάννο και Μαντέλη;

Οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη θα καθίσουν στο... σκαμνί εντός του Δεκεμβρίου - «Πόθεν έσχες» και υποβρύχια «καίνε» τον Παπαντωνίου, ενώ οι μίζες της Siemens απειλούν να στείλουν τον Μαντέλη πίσω από τα κάγκελα.

Με την χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα και το λαό να στενάζει κάτω τα βάρβαρα Μνημόνια, δικαστικές υποθέσεις πρώην υπουργών λιμνάζουν επί χρόνια. Οι άνθρωποι που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό κατάντημα της χώρας παραμένουν ελεύθεροι και η οργή του λαού ξεχειλίζει.

Οι υποθέσεις του Γιάννου Παπαντωνίου και του Τάσου Μαντέλη προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέλους οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη θα καθίσουν στο... σκαμνί!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις υποθέσεις Παπαντωνίου και Μαντέλη αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός του Δεκεμβρίου και κατά πολλούς δεν αποκλείεται τα «πρωτοπαλίκαρα» του Κ. Σημίτη να έχουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

ff9d018aae83fbc06b5feba5a75d8897 L

Για κακούργημα ο Γιάννος

Ο εκφραστής της οικονομικής πολιτικής, που σύμφωνα με πολλούς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή κατάσταση της χώρας, καλείται να δώσει εξηγήσεις για φοροδιαφυγή, στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας, που διενεργείται για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας αρμόδια για θέματα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, απέστειλε στον πρώην υπουργό κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», σε βαθμό κακουργήματος, για τα έτη 2010 και 2009.

Η κλήση σε ανωμοτί κατάθεση αφορά συμπληρωτική έρευνα στη δικογραφία για ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008, υπόθεση για την οποία ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα τον περασμένο Απρίλιο.

giannos-sizigos

Η υπόθεση για την οποία καλείται εκ νέου ο πρώην υπουργός αφορά το ποσό ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Ήδη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου υπάρχει ποινική υπόθεση για φοροδιαφυγή που αφορά την περίοδο 2000 ως 2010, η οποία εντοπίστηκε σε έλεγχο του ΣΔΟΕ τόσο στον πρώην υπουργό όσο και την σύζυγο του.

Με βάση τα στοιχεία των ελέγχων, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έκρινε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα, που αφορά το επίμαχο ποσό που εντοπίστηκε, μέσω της λίστας Λαγκάρντ, σε τράπεζα της Ελβετίας.

Ποινική δίωξη και στο βάθος... μίζες υποβρυχίων

Πόρισμα για τα οικονομικά στοιχεία του συνόλου της περιουσίας του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου διαβιβάζει το ΣΔΟΕ στους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς. Το ΣΔΟΕ ήλεγξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο της περιουσιακής του κατάστασης, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, για τη διερεύνηση της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του.

giannos420

Καταλύτης στην δικαστική πρόοδο της υπόθεσης Παπαντωνίου, αποτέλεσε η κατάθεση πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ότι από το 2002 έως το 2007 κατεβλήθησαν «μίζες» για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του πρώην αξιωματικού έγινε σε δικηγορικό γραφείο της Γερμανίας, το οποίο διενεργεί το νομικό έλεγχο των συμβάσεων προς την Ελλάδα.

Το όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου ενέπλεξε στις υποθέσεις μαύρου χρήματος και ο πρώην «σύντροφος» του στο ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Από το εδώλιο του κατηγορουμένου ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ζήτησε ως μάρτυρες υπεράσπισής του, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και ο Γ. Παπαντωνίου. Στην απολογία του δε, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τους διαδόχους του στο Υπουργείο Άμυνας για την εξέλιξη της υπόθεσης της προμήθειας των υποβρυχίων.

Παίρνει σειρά ο Μαντέλης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμενόταν να καθίσει αυτό το μήνα ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης για σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ωστόσο, η δίκη διεκόπη και ο κ. Μαντέλης αναμένεται να καθίσει ξανά στο... σκαμνί στις 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο πρώην υπουργός νομιμοποίησε παράνομα 450.000 μάρκα που έλαβε το 1998 και το 2000 από τον γερμανικό κολοσσό για την υπογραφή το 1997 της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ, που αφορούσε στην ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

A444BD31C32A3BE8C534096A341B6270

Στο εδώλιο μαζί με τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν ήταν «μίζα» αλλά «προεκλογική χορηγία», πρόκειται να καθίσουν οι Γεώργιος Τσουγκράνης, κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «ROCOS»,ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων αυτών διακινήθηκε στη συνέχεια μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

siemens 1662253a

Σημειώνεται ότι η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από την ογκώδη δικογραφία για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών, που χειρίζονται όλα τα σκέλη της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Διαβάστε επίσης:

Στο εδώλιο και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης

Στα «μαλακά» ο Γιάννος Παπαντωνίου

Η βόλτα του Μαντέλη στην Αθήνα πριν κάτσει στο σκαμνί

Για κακούργημα καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου

Φοροφυγάς ο Γ. Παπαντωνίου - Κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ

Σειρά για τους Μαντέλη, Παπαντωνίου και Καρχιμάκη

«Ακάλυπτη» η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου!