ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ιταλία-Πορτογαλία: Πέφτουν οι κυβερνήσεις μετά τις Ευρωεκλογές

Ελλάδα-Ιταλία-Πορτογαλία: Πέφτουν οι κυβερνήσεις μετά τις Ευρωεκλογές

Στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικό για την πορεία και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνει το State Department.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη που επηρεάζουν άμεσα και την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας τους.

Τον τελευταίο καιρό, think tanks του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επεξεργάζονται μετρήσεις, συγκεντρώνουν πληροφορίες και προβαίνουν σε εκτιμήσεις για τα όσα πρόκειται να συμβούν στην Ευρώπη, μέσα στο 2014.

Οι εκτιμήσεις τους είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.

Θεωρούν ότι η Γαλλία θα περάσει μια μεγάλη πολιτική δοκιμασία που θα απονομιμοποιήσει το πολιτικό της σύστημα, την κυβέρνηση αλλά και τη δυνατότητα του Προέδρου Ολάντ να συνεχίσει να ασκεί την προεδρική εξουσία ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί, έως σήμερα, έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρώπη αλλά και έναντι της Γερμανίας.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί βέβαιη την πρωτιά του Εθνικού Μετώπου της κ.Λεπέν και τολμά μάλιστα την πρόβλεψη ότι το ποσοστό της θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ταυτόχρονα με τη βεβαιότητα για καταποντισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ποσοστά ακόμα και κάτω από το 15%.

Για την Ισπανία προβλέπουν εκτεταμένο κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και εθνικού διχασμού με τα αποσχιστικά κινήματα, όπως αυτό της Καταλονίας, να ενισχύονται και να αυξάνουν τις δυνάμεις τους, παράλληλα με την εκλογική αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος του κ.Ραχόι.

evrwpi

Οι πιο δυσοίωνες όμως προβλέψεις των Αμερικανών γίνονται για τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία αφού πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα προσλάβει έναν έντονα αντιγερμανικό χαρακτήρα και θα σαρώσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, που διάκεινται ευμενώς προς το Βερολίνο.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι την επομένη των ευρωεκλογών οι Πρωθυπουργοί των τριών αυτών χωρών θα έχουν δύο επιλογές: Είτε να παραιτηθούν και να προχωρήσουν σε εθνικές εκλογές αφού θα έχουν χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης, είτε να προχωρήσουν σε ρήξη με το Βερολίνο επιχειρώντας να σχηματίσουν νέα κυβερνητικά σχήματα ευρείας συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

«Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος της Ελλάδας»

Ακροδεξιά πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές