ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνήματα Σαμαρά-Βενιζέλου σε βουλευτές

Τηλεφωνήματα Σαμαρά-Βενιζέλου σε βουλευτές

Δεν θέλουν να υπάρξει «ατύχημα» στις κρίσιμες ψηφοφορίες της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το Μαξίμου, από τη στιγμή που όλα τα κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Ο φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ αποτελούν προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν την εβδομάδα που έρχεται. Κομβικό σημείο και σημείο ανησυχίας ταυτόχρονα, είναι η επικύρωση τους από τη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος φοβούνται έντονα την πιθανότητα «ατυχήματος» στη Βουλή, που μπορεί να τραυματίσει την ήδη εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία. Για αυτό το λόγο δεν έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και η ψήφιση των συγκεκριμένων νόμων, που θα αποτελούν προϊόν συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αν διαπιστωθεί υπαρκτός κίνδυνος να καταψηφιστεί κάποιο νομοθέτημα.

samarasbeni

Η έκδηλη ανησυχία που υπάρχει για αυτό το ενδεχόμενο, εκτός του ότι καθυστερεί την κατάθεση των συγκεκριμένων νόμων στη Βουλή, οδηγεί τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να ασχοληθούν προσωπικά με την υπόθεση.

Τις προηγούμενες μέρες τα επιτελεία των κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλου κατέγραψαν τους επίδοξους ή επίφοβους «αντάρτες» στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Από χθες, οι βουλευτές που θεωρούνται επικίνδυνοι και ενδέχεται να καταψηφίσουν ένα από τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια, δέχονται τηλεφωνήματα από τους αρχηγούς των κομμάτων τους.

samarastil

Ο Πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τους βουλευτές, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την ουσιαστική βοήθεια που θα έρθει από την Ευρώπη τον Απρίλιο, με την ρύθμιση του δημόσιου χρέους αλλά και την αναγνώριση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος και να διασφαλίσει καλύτερους όρους για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θέτει τους βουλευτές του, μπροστά στον κίνδυνο ενός ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές. Ποντάρει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν εκλογές, αφού η επανεκλογή τους θεωρείται απίθανη σύμφωνα και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Παράλληλα θέτει και το ζήτημα της ανασύστασης της νέας Κεντροαριστεράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Συνεπώς ενδέχεται η παράταξη να πάει σε εκλογές με τους χειρότερους δυνατούς όρους.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος εκφράζουν αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση ανάλογη με αυτή της κ. Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη. Αν έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, τα τρία νομοθετήματα θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή και θα ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη της εβδομάδας που έρχεται.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκτο το ΠΑΣΟΚ

Σκηνικό εκβιασμού για πλειστηριασμούς και νέα μέτρα

Σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο φόρος ακινήτων και πλειστηριασμοί

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση