ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα την ώρα που οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σηκώνουν παντιέρα «αντάρτικου».

Μπορεί Σαμαράς και Μπαρόζο να εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι προς το παρόν αγεφύρωτο.

Τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά και ουδείς γνωρίζει πώς θα βρεθούν λύσεις σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Οι κ.κ. Μπαρόζο, Ρεν, Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας είχαν την ευκαιρία να τα πουν μόνοι τους χωρίς τις τυπικότητες της συνάντησης με το Κολέγιο των Επιτρόπων. Και στην συνάντηση αυτή, κατά πως μεταφέρουν διπλωματικές πηγές, αν και το κλίμα ήταν πολύ καλό, εν τούτοις έγινε φανερό ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιμένει μέσω της τρόικας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Την ίδια ώρα, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν τη δική τους παντιέρα θέτοντας «κόκκινες γραμμές» και απειλώντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και ούτε και κανένα άλλο νομοσχέδιο που θα πλήττει τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Πλειστηριασμοί, δημοσιονομικό κενό 2014, αμυντικές βιομηχανίες, χρηματοδοτικό κενό 2014 και άλλα πολλά ζητήματα είναι τα μεγάλα “αγκάθια” ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής η εικόνα της κυβέρνησης από την υποτονική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι τουλάχιστον απογοητευτική καθώς κανείς από το υπουργικό συμβούλιο δεν βρέθηκε χθες στα υπουργικά έδρανα να υπερασπιστεί τον Γιάννη Στουρνάρα στις «γαλάζιες» βολές που δέχθηκε από πολλούς βουλευτές.

Η απαίτηση της τρόικας για τους πλειστηριασμούς είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν ενίσχυση των κεφαλαίων τους μέσα από την απελευθέρωση τους... Για τις αμυντικές βιομηχανίες όπως την ΕΑΣ αλλά και την ΛΑΡΚΟ παραμένει ο γόρδιος δεσμός των κρατικών ενισχύσεων και η απαίτηση για κλείσιμο ή πούλημα.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2014 η διαφορά της τρόικας με τα όσα της αντιπροτείνουν οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας είναι κάτι περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, αν και δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, τα πράγματα παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα...

Η «καυτή πατάτα» είναι πλέον στα χέρια των δύο κυβερνητικών εταίρων Σαμαρά και Βενιζέλου οι οποίοι είναι πλέον αναγκασμένοι να μιλήσουν σε διαφορετική γλώσσα στους βουλευτές τους...

Διαβάστε επίσης:

Αρπάζουν τα σπίτια από 3 εκατομμύρια Έλληνες!

Πρ. Παυλόπουλος: Μη ανεκτή η απελευθέρωση πλειστηριασμών

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014

Διαμαντόπουλος: Έρχεται η ώρα της Αριστεράς!

«Μαζί στις «κόκκινες γραμμές» αλλά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό»

Αβραμόπουλος: Έχουμε πάρει πάνω μας τη κατά το δυνατόν διάσωση των ΕΑΣ

Νικολόπουλος: Θανάσιμη η συνταγή της τρόικα-Έχει κότσια η κυβέρνηση;

Ν. Κακλαμάνης στην κυβέρνηση: Μην κοιμάστε ήσυχοι!

Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο

Μαριάς: Κυβέρνηση και Τρόικα πλανώνται πλάνην οικτράν

Κανέλλη: Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα