ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014, με τους βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την υπερψήφισή του, προκειμένου «να ολοκληρωθεί η επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού».

Από πλευράς αντιπολίτευσης, αμφισβητείται έντονα η αξιοπιστία του Προϋπολογισμού και του κυβερνητικού προγράμματος, τόσο σε λογιστική βάση, όσο και σε κοινωνική. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη σχεδία στη μέση του ορμητικού ποταμού, τώρα που τα πράγματα καλυτερεύουν» δήλωσε ο Β. Υψηλάντης (ΝΔ). «Η κοινωνία δείχνει αποστροφή και αηδία για τις αποκρουστικές εικόνες που εκπέμπουν τα ακραία έδρανα της Βουλής, με τον ισοπεδωτικό, κραυγαλέο, λαϊκιστικό λόγο. Ο λαός μας έχει πληρώσει τους τρίτους δρόμους και δεν θα επιστρέψουμε πίσω». «Διαψεύσαμε τις κατηγορίες και τις ενδόμυχες ελπίδες σας για κατάρρευση της χώρας και της οικονομίας, διαψεύσαμε τη μιζέριά σας» ανέφερε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Σκρέκας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε στράφι οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα τώρα που ακούγονται από παντού φωνές θαυμασμού για τα όσα έχει πετύχει με τις θυσίες του» συμπλήρωσε. Κριτικός υπήρξε ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, εγκαλώντας τους για αβελτηρία στην προμήθεια scanner από τα τελωνεία, με τα οποία θα μπορούσε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, και να καλυφθεί έτσι το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αλλά και στον τομέα της υγείας, όπου προβλέπονται περικοπές 250 εκ. ευρώ, ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς «τα νοσοκομεία, με περαιτέρω μείωση θα γκρεμιστούν».

cebacf81ceb5cebcceb1cf83cf84ceb9cebdcebfcf83-ceb2cebfcf85cebbceb7

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), διευκρίνισε πως υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό, καθώς αυτός ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Μετά την ευπρεπή αποχώρηση του Κ. Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ ήρθε με υποσχέσεις, όπως και η ΝΔ αργότερα, με τα Ζάππεια. Φοβάμαι πως το ίδιο πράττει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος καλύτερες μέρες. Καλύτερες μέρες όμως, δεν θα έρθουν χωρίς ανάπτυξη: Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη, όπου αυξάνεται το ΑΕΠ αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου». «Η λέξη απόλυση πρέπει να σβήσει απ' το λεξιλόγιο για την υγεία και την παιδεία. Η μετάθεση, η κινητικότητα, είναι στρες. Η απόλυση είναι θάνατος - και ως θάνατος πρέπει αν αντιμετωπιστεί» υπογράμμισε ο κος Κρεμαστινός.

«Η τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη, δεν πρόκειται να γίνει, γιατί δεν υπάρχει στον κυβερνητικό σχεδιασμό - κι ακόμα και αν διανοείτο κανείς να επιβάλλει κάτι τέτοιο, δεν επρόκειτο να το ανεχθεί ο ελληνικός λαός» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας. «Ακόμα και αν οι δανειστές μας πιστεύουν κάτι τέτοιο, είναι βαθειά νυχτωμένοι, γιατί κανείς δεν πρόκειται να το ακολουθήσει σ' αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε. Ο κ. Γκιουλέκας, επετέθη με τη σειρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, στο οποίο μετέχουν «κόμματα που θέλουν την διάλυση των πάντων, δηλαδή για γενικό αφοπλισμό, κατάργηση του ΝΑΤΟ, κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, ελεύθερη μετανάστευση όποιου θέλει στην Ευρώπη. Ψευδεπίγραφα κόμματα της Βόρειας Κύπρου, κόμματα όπως αυτό στη Ρουμανία που επαγγέλλεται συνέχιση της πολιτικής του Τσαουσέσκου». «Μας ζητάτε με θράσος να σας δοξάσουμε για τα 812 εκ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μόνον οι οφειλές της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 12 δις ευρώ» κατηγόρησε την πλειοψηφία ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ). «Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση, θα βασιστεί στο νέο σφαγιασμό των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, σε νέες απολύσεις, λουκέτα μικροεπιχειρήσεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας - φορολόγηση ακόμα και των χωραφιών».

«Πίσω απ' τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν και τα ανεπίσημα» παρατήρησε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Σκόπιμα έχετε υποτιμήσει τις δαπάνες και υπερεκτιμήσει τα έσοδα. Ο Προϋπολογισμός δεν είναι παρά μία πολιτική απάτη που ξεπερνά κάθε προηγούμενο δημιουργικής λογιστικής» υποστήριξε η βουλευτής.

STAIKOURAS-ANAPL-YPOYRGOS-OIKON-BIMA-BOULIS

Την επικίνδυνη διόγκωση της ανεργίας, κατέδειξε εξάλλου στην ομιλία του, ο βουλευτής των ΑΝ. ΕΛ., Παναγιώτης Μελάς, προκαλώντας την απόκριση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα: «Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Ο Προϋπολογισμός του 2013 υλοποιήθηκε επί τα βελτίω, αλλά αποτύχαμε στους δείκτες της ανεργίας. Όλοι όμως οι δείκτες, δείχνουν τουλάχιστον σταθεροποίηση του προβλήματος το 2014. Ακόμα και η μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει μείωση της ανεργίας το 2014 - και μάλιστα σε ένα έτος με ύφεση -1,4» παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

- «Από πού βγαίνουν αυτές οι ελαστικότητες σε σχέση με την ανάπτυξη και την ανεργία;» παρενέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ). «Πήγαν πολύ λάθος αυτές οι εκτιμήσεις πέρσι - και όλοι οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως οι φετινές είναι ακόμα πιο απαράδεκτες» συμπλήρωσε.

- «Μην επικαλείστε τους οικονομολόγους αυτούς γιατί πέρσι λέγανε πως δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Προσοχή στους οικονομολόγους σας» ανταπάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας.

- «Μπορεί να έχει δίκιο ο κος υπουργός. Με χιλιάδες νέους να έχουν φύγει στο εξωτερικό και με τα οκτάωρα να σπάνε σε δύο τετράωρα, η ανεργία μπορεί να έχει μειωθεί» ανέφερε η Λίτσα Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ σ' αυτήν, αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Όπου τον χρηματοδοτεί, το κάνει με πολύ υψηλό κόστος, την ώρα που η ίδια έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με 13,2 δις» κατήγγειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πάρις Μουτσινάς. «Δεκαοκτώ μήνες τώρα, δεν υπάρχει ένα νομοσχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία» συμπλήρωσε. «Ο Προϋπολογισμός του 2014, έχει δύο στόχους και ενιαία κατεύθυνση: Αφ' ενός να αναλάβουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και αφ' ετέρου να ανατραπούν οι εργατικές κατακτήσεις για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε στην ομιλία του ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

«Τόσο τα κόμματα της πλειοψηφίας, όσο και οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προορίζουν για το λαό ένα πακέτο ενιαίων και ελάχιστων υπηρεσιών για όλους, το οποίο θα ανακαθορίζεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις αντοχές της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας. Από κει και πέρα θα υπάρχουν μόνον «πετσοκομμένες» υπηρεσίες, για τις πιο ακραίες και εξαθλιωμένες περιπτώσεις» σημείωσε ο βουλευτής.

newego LARGE t 1101 54111587

Για «εισβολές στα σπίτια, με ανυπόστατες κατηγορίες που βασίζονται σε ψευδομάρτυρες με αμνοερίφια» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλος, στο σπίτι του οποίου πραγματοποίησε έρευνα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σήμερα το πρωί. «Εάν έχουμε κι εμείς την τιμή, να φυλακιστούμε και να μας γράψει η Ιστορία επειδή αγαπάμε την πατρίδα μας, εδώ είμαστε! «Μολών λαβέ», δεν λυγίζουμε με αυτές τις διώξεις» ανέφερε ο βουλευτής. «Είστε μια χούντα από καραγκιόζηδες!» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης. «Με έσυραν με χειροπέδες για να δείξουν πλάνα τα κανάλια και να τα δείχνει ο Σαμαράς στην Αμερική. Θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαντόπουλος: Έρχεται η ώρα της Αριστεράς!

«Μαζί στις «κόκκινες γραμμές» αλλά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό»

Αβραμόπουλος: Έχουμε πάρει πάνω μας τη κατά το δυνατόν διάσωση των ΕΑΣ

Νικολόπουλος: Θανάσιμη η συνταγή της τρόικα-Έχει κότσια η κυβέρνηση;

Ν. Κακλαμάνης στην κυβέρνηση: Μην κοιμάστε ήσυχοι!

Βενιζέλος: Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο

Μαριάς: Κυβέρνηση και Τρόικα πλανώνται πλάνην οικτράν

Κανέλλη: Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό

Εικόνα ντροπής: Άδεια έδρανα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Στουρνάρα