ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα ελπίδας κατά την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής

Μηνύματα ελπίδας κατά την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής

Σε μια λιτή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής αλλά με έντονο το ελληνικό στοιχείο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα η χώρα μας ανέλαβε και επίσημα την προεδρία της Ε.Ε. για 5η φορά.

Ο πρωθυπουργός που κήρυξε και επίσημα την έναρξη της ελληνικής προεδρίας σημείωσε, ότι η χώρα μας διέψευσε τις Κασσάνδρες. «Είναι η ώρα των πράξεων και όχι των λόγων. Είναι η ώρα να νικήσουμε την ανεργία και την ύφεση. Να κατοχυρώσομε την ασφάλεια. Να αναδείξουμε τον θαλάσσιο πλούτο» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Α. Σαμαράς και τόνισε, πως η χώρα μας από εκεί που ήταν αδύναμος κρίκος θα γίνει σύμβολο για την ΕΕ, ότι η Ευρώπη μπορεί, ότι δουλεύει και ότι θα τα καταφέρει.

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών».

«Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η Ένωση έδειξε αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Ελλάδας στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας.

«Η επιμονή ανταμείβεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι «η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος».

«Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε.», «μετά μάλιστα από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός και τη συχνά άδικη διεθνή συζήτηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την ανάληψη από τη χώρα μας, για πέμπτη φορά, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό «αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην «κανονικότητα» μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης».

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς:Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος θα γίνει σύμβολο για την ΕΕ!

Ρομπάι: Αποτίουμε φόρο τιμής στην αντοχή των Ελλήνων

Μπαρόζο: Οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες

Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Αθήνα

Βενιζέλος: Είμαστε απολύτως έτοιμοι

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαμαρτυρία κατά της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας