ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «άσοι» και τα «μπαλαντέρ» της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές

Οι «άσοι» και τα «μπαλαντέρ» της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές

-Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» σε δήμους και περιφέρειες

-Ποιες περιοχές παίρνει «πάνω του» ο Α. Σαμαράς

Πυρετώδεις είναι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία πέντε μόλις μήνες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στη Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισαν σήμερα πως δεν πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημη στήριξη σε κανέναν υποψήφιο καθώς η μάχη είναι απόλυτα αυτοδιοικητική, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφίων μιας και τα κορυφαία στελέχη το... ξανασκέφτονται.

Κοινός στόχος και των δύο είναι η κάθοδος προσώπων που είναι νέα, άφθαρτα και κυρίως δεν έχει εμπλακεί το όνομά τους σε... ύποπτες υποθέσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ προτάσσονται αυτοδιοικητικά στελέχη και γενικότερα αυτοδιοικητική ατζέντα, ενώ πολλά είναι τα στελέχη που δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, καθώς τρέμουν την αρνητική ψήφο των πολιτών. Στο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς τα κορυφαία στελέχη επιθυμούν την παραμονή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Διαφορετική στρατηγική από τα προηγούμενα χρόνια στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν σε μία διαφορετική στρατηγική από τα προηγούμενα χρόνια, θέλοντας να αφήσουν τις κοινωνίες να επιλέξουν εκείνες τους άξιους, δίχως κομματική υπόδειξη. Όπως τονίζει σημαντική πηγή, το κόμμα δεν πρόκειται να δώσει το χρίσμα σε κανέναν αλλά θα συνομιλήσει με όλους όσους έχουν όραμα για την αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.

KAMINIS

Εκεί που είναι αναπόφευκτο πάντως, η "πολιτική ταμπέλα" θα μπει αναπόφευκτα. Πρόκειται για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και τις μεγάλες περιφέρειες. Αυτό που επαναλαμβάνουν πάντως, είναι πως αποκλείονται κοινές υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ. Στο Δήμο Αθηναίων αναζητείται για παράδειγμα, αναζητείται ακόμα γαλάζιος υποψήφιος καθώς τα μεγάλα ονόματα δε φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στη μάχη, την ώρα που η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει τον Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων και όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Τις τελικές αποφάσεις για το θέμα θα πάρει ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα, ο οποίος έχει λάβει τις σχετικές εισηγήσεις από τη Συγγρού, εδώ και δέκα ημέρες.

Σε ότι αφορά ειδικά την Αθήνα πάντως, οι πιέσεις προς την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κυριακάτικης εφημερίδας, μετά τις αρνητικές απαντήσεις που έχουν λάβει συνεργάτες του πρωθυπουργού τόσο από τον κ. Βορίδη αρχικά όσο και από τους κ. Δένδια και Κεφαλογιάννη στη συνέχεια, στις μετρήσεις προσώπων που έχει αναλάβει μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων έχει ενταχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και το όνομα του Γ. Μιχελάκη.

mihelakis

Εάν δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα λόγω της θέσης που σήμερα κατέχει και ο υπουργός Εσωτερικών είναι τελικά υποψήφιος για την Αθήνα, αυτό σημαίνει ότι για την περιφέρεια Αττικής (όπου επίσης ακουγόταν το όνομα του κ. Μιχελάκη, μετά την άρνηση του Μ. Βορίδη) θα αναζητηθεί άλλο πρόσωπο. Την εξέλιξη αυτή μάλιστα, δείχνει να επιβεβαιώνει η χθεσινή του δήλωση, ότι είναι στη διάθεση της παράταξης για ότι τον καλέσει.

Σε κάθε περίπτωση και τις δυο αυτές υποθέσεις θα τις χειριστεί προσωπικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα δύο αυτά στελέχη.

Για τον Δήμο Πειραιά η εικόνα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη, καθώς υποψήφιος θα είναι και πάλι ο νυν δήμαρχος Βασ. Μιχαλολιάκος ο οποίος όχι μόνο έχει κάνει σπουδαίο έργο στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια αλλά κατάφερε να μείνει εκτός και από μικροπολιτικές κόντρες, γεγονός που αναγνωρίζεται ακόμα και από πολιτικούς του αντιπάλους.

Στη Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει την υποψηφιότητα του Στ. Καλαφάτη, παρότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο πρώην υφυπουργός Γ. Ιωαννίδης αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γκιουλέκας. Η απόφαση είναι στα χέρια του Α. Σαμαρά που καλείται να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά" σε έναν από τους κρισιμότερος δήμους της χώρας.

Η "μάχη" της Περιφέρειας

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο για τη μάχη των υποψηφίων στις περιφέρειες. Με δεδομένο πως χρίσματα δε θα δωθούν από τη Συγγρού, όλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν συγκροτημένο αυτοδιοικητικό σχέδιο, προκειμένου να συσπειρώσουν τον κόσμο που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία.

Στην Στερεά Ελλάδα ο 36χρονος νυν δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, έχει "κλειδώσει", ωστόσο τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας "καλοβλέπει" και ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, στέλεχος της ΝΔ για πολλά χρόνια και άλλοτε Υπουργός Υγείας. Η μάχη αποτελεί τον ευχάριστο πονοκέφαλο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς από τη μία ο Μπακογιάννης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή και από την άλλη ο Γιαννόπουλος τυγχάνει ιδιαίτερης αναγνώρισης για το έργο του ως γιατρός αλλά και για την κοινωνική του προσφορά.

Στη Θεσσαλία θα είναι υποψήφιος ο σημερινός περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενώ στην Πελοπόννησο δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα καθώς ο Πέτρος Τατούλης θα διεκδικήσει επανεκλογή. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα ονόματα των Γρ. Αποστολάκου, της βουλευτού Λακωνίας κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, ενώ λέγεται ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας.

TATOULIS

Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί, κάτι που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις υπόλοιπες δυνάμεις που αναζητούν πρόσωπο να διεκδικήσει τη θέση του σημερινού 36χρονου περιφερειάρχη, με επικρατέστερη λύση για το ΣΥΡΙΖΑ, το Μάρκο Μπόλαρη.

Στην Ήπειρο θα είναι ο "νυν" Αλέκος Καχριμάνης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία θα διεκδικήσει επανεκλογή ο Γιώργος Δακής. Έκπληξη θα έχουμε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου η Χριστιάνα Καλογήρου διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή, στην Κρήτη υποψήφιος θα είναι ο Σεραφείμ Τσόκας, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης φέρεται να είναι το φαβορί. Το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει και στη Δυτική Ελλάδα, με το Γιώργο Παπαναστασίου να διεκδικεί με αξιώσεις για πρώτη φορά την περιοχή για λογαριασμό της κεντροδεξιάς.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στους δήμους

Στους δήμους της Αττικής, εκτός απροόπτου, υποψήφιοι θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπανικολάου στη Γλυφάδα, ο κ. Γ. Πατούλης στο Μαρούσι, ο κ. Διον. Χατζηδάκης στο Π. Φάληρο, ο κ. Ανδρ. Παχατουρίδης στο Περιστέρι, ο πρώην υπουργός κ. Τ. Σκανδαλάκης στην Καλλιθέα, ο πρώην βουλευτής κ. Θ. Κατσιγιάννης στο Μενίδι. Επίσης υποψήφιος θα είναι ο κ. Τ. Μαυρίδης στην Πεύκη, ο κ. Σ. Πανάς στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ενώ το αξίωμα στον ίδιο δήμο θα διεκδικήσει ο κ. Γρ. Κωνσταντέλος. Στο Χαλάνδρι υποψήφιος θα είναι ο κ. Γ. Κουράσης και στα Βριλήσσια ο κ. Κ. Ιωαννίδης. Στην Πεντέλη θα είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Στεργίου, ο οποίος είχε υποστηριχθεί υπερκομματικά το '10, και στην Κηφισιά την παραμονή του στον δήμο θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος κ. Ν. Χιωτάκης.

Εκτός Αττικής, στη Σπάρτη υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Στ. Αργειτάκος και στην Καλαμάτα ο κ. Π. Νίκας, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην Πάτρα υποψήφιος θα είναι ο κ. Κώστας Χριστόπουλος, στην Καρδίτσα ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλός, στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, στη Λαμία ο κ. Γιώργος Κοτρωνιάς και στη Χαλκίδα ο σημερινός δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης. Στο Ηράκλειο εξετάζεται η περίπτωση του νυν βουλευτή κ. Μαξ. Σενετάκη και στα Χανιά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Κυρ. Βιρβιδάκης. Στην Καστόρια είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Αν. Αγγελής και στην Κέρκυρα υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Ι. Τρεπεκλής.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 ημερομηνίες του 2014 που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας

Η Ν.Δ. θα υποστηρίξει τον Γ. Σγουρό για την Περιφέρεια