ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοθετική ρύθμιση... για να υπάρξει αποχή στις Ευρωεκλογές!!!

Νομοθετική ρύθμιση... για να υπάρξει αποχή στις Ευρωεκλογές!!!

-Καταργείται η δυνατότητα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους- ''Ένα βήμα πριν την εκτροπή η κυβέρνηση Σαμαρά'' υποστηρίζει ο Σύριζα.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει μία ρύθμιση, που αναμένεται να φέρει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή, ίσως και εντός της εβδομάδας.

Οι πληροφορίες που έρχονται, από πολλές πηγές, τις τελευταίες ώρες, επιβεβαιώνουν κάτι που φαινομενικά ήταν δύσκολο να γίνει πιστευτό.

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ειδική τροπολογία που καταργεί το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους στις ευρωεκλογές. Μέχρι σήμερα οι ετεροδημότες είχαν το δικαίωμα να επιλέγουν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα, στις ευρωεκλογές.

Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι πολίτες θα πρέπει να μετακινηθούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι και που συνήθως είναι στην περιφέρεια και όχι στον τόπο που διαμένουν, αφού δεν θα έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.

Στην ίδια τροπολογία θα καθορίζεται και ο χρόνος τέλεσης του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαϊου και θα προβλέπεται η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει.

Σημαίνει πολύ απλά ότι ένας πολίτης που μένει στην Αττική αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Δήμο Χίου, για παράδειγμα, θα πρέπει να πάει στις 18 Μαϊου να ψηφίσει για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στο νησί του.
Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει δεύτερος γύρος στο συγκεκριμένο δήμο ή στην περιφέρεια θα πρέπει να ξαναταξιδέψει για να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.
Και φυσικά, όλα αυτά στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας.

Ο πολίτης θα πρέπει δηλαδή να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για τα έξοδα μετακίνησης του είτε αυτή η μετακίνηση πραγματοποιηθεί με αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο ή Ι.Χ.

dimoskopisi


Πόσοι όμως έχουν αυτή τη δυνατότητα;

Είναι φανερό ότι ο στόχος είναι να...διευκολυνθεί η αποχή.

Θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την κυβέρνηση, αν υπάρχει μία αποχή που θα κυμανθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Αν ο Σύριζα έχει προβάδισμα 5 μονάδων, το αποτέλεσμα μπορεί να υποβαθμιστεί ή και να αμφισβητηθεί πολιτικά, αν υπάρχει μία αποχή της τάξεως του 50%.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει με κακό μάτι την αύξηση του ποσοστού αποχής στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Για αυτό άλλωστε και δεν προσδιόρισε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Φοβήθηκε ότι η αποδοκιμασία μπορεί να ήταν γενικευμένη και να είχε, ως παράπλευρη απώλεια όχι μόνο την αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης αλλά και τον καταποντισμό των υποψηφίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους δήμους και στις περιφέρειες.

Η αποχή στις ευρωεκλογές, βοηθά και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ζωντανό αφού η μείωση του εκλογικού μέτρου μπορεί να τους εξασφαλίζει το ποσοστό που θα του δώσει την έδρα αλλά και ένα αξιοπρεπές, σχετικά, ποσοστό για να μπορεί να παίζει το ρόλο του κυβερνητικού εταίρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επέλθει συμφωνία για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ για να συναινέσει σε αυτήν απαίτησε να μην προχωρήσει η διάσπαση των πέντε μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Αν ο Σύριζα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στον προσδιορισμό του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαϊου, το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει ''κόκκινο'' με τη ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στις ευρωεκλογές.

Στενός συνεργάτης του Α.Τσίπρα, προειδοποίησε για ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε περίπτωση που έρθει αυτή η ρύθμιση επισημαίνοντας ότι '' η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκτροπή, φέρνοντας μια τέτοια τροπολογία στη Βουλή''.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος οι ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές

Τακτική «δύο σε ένα» από την κυβέρνηση ενόψει Μαϊου