ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη της ατάκας

Η μάχη της ατάκας
«Είπαμε κύριε Παπανδρέου να την τιμήσετε την πρωταπριλιά αλλά όχι και έτσι...

«Είπαμε κύριε Παπανδρέου να την τιμήσετε την πρωταπριλιά αλλά όχι και έτσι. Μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Εγώ σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό...» η φράση Σαμαρά που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να κλέψει τις εντυπώσεις με «φραστικές εμπνεύσεις», «δυνατές ατάκες» και «εμπνευσμένες αποστροφές».

Παρά το γεγονός πως οι συνεργάτες του διαμηνύουν πως στόχος είναι να καταγγελθούν με έμφαση τα κακώς κείμενα, οι ηχηρές και χαρακτηριστικές εκφράσεις συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αφού αποσπούν τα βλέμματα χωρίς να εντυπώνεται στο ακροατήριο η ουσία των γαλάζιων αιτιάσεων.

Προσφάτως, στις 16 Μαρτίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε απευθυνθεί στη βουλή στον Γιώργο Καρατζαφέρης ρωτώντας τον χαρακτηριστικά «Μήπως αντί ΛΑΟΣ είστε λαγός;», εισπράττοντας παρατεταμένο χειροκρότημα από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Λίγοι ωστόσο συγκράτησαν πως η ουσία της μομφής Σαμαρά ήταν οι αντικρουόμενες παρελθούσες δηλώσεις Καρατζαφέρη για το ΔΝΤ

Αλλά και παλαιότερα, στις 19 του Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να κλέψει τις εντυπώσεις και να αρνηθεί τις εκλογές σημειώνοντας εμφατικά, «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου».

Πάντως τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και η πρωτότυπη φρασεολογία επιστρατεύονται και στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, που κάνει λόγο για κυβέρνηση «σκορποχώρι» αλλά και για «πράσινο λαγό-κοριό» αναφερόμενος στον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Κ.Λ.