ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Neue Zürcher Zeitung:«Ο φόβος ενώπιον των δεξιών λαϊκιστών της Ευρώπης

Neue Zürcher Zeitung:«Ο φόβος ενώπιον των δεξιών λαϊκιστών της Ευρώπης

Στο φαινόμενο της ανόδου ριζοσπαστικών κομμάτων με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Neue Zürcher Zeitung.

Με τίτλο «Ο φόβος ενώπιον των δεξιών λαϊκιστών της Ευρώπης» η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι οι ευρωσκεπτικιστές δεξιοί λαϊκιστές ελπίζουν ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης στην Ελβετία, που καταγράφηκε ως επιτυχία του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, θα τους δώσει ώθηση στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ευρωσκεπτικιστές θεωρούνται και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ακραιφνείς αριστεροί επικρίνουν την πολιτική λιτότητας» και θεωρούν την ΕΕ όχημα για την αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «παρά την κριτική τους έναντι της παγκοσμιοποίησης, πολλοί αριστεροί παραμένουν πιστοί στη διεθνιστική τους παράδοση και δεν ζητούν αναγκαστικά διάλυση της ΕΕ».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα καθιερωμένα κόμματα ανησυχούν πολύ περισσότερο για την άνοδο δεξιών λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται σε δύο σχηματισμούς στο ευρωκοινοβούλιο. Αναφερόμενη στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία από τον πρόεδρο του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας Γκερντ Βίλντερς και την επικεφαλής της γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η NZZ επισημαίνει ότι «ανοιχτά φασιστικά ή νεοναζιστικά κόμματα, όπως το Jobbik από την Ουγγαρία (…) και η ελληνική Χρυσή Αυγή είναι υπερβολικά ακραιφνή ακόμη και για αυτή τη συμμαχία και θα μείνουν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

ΑΠΟΔΟΣΗ DW

Διαβάστε επίσης

Η Χρυσή Αυγή και οι εκλογές