ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ζουν με δανεικά και… αγύριστα!

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ζουν με δανεικά και… αγύριστα!

-Χρεοκοπημένα τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης που χρωστούν 270 εκατ. ευρώ

-Ο πολίτης καλείται να πληρώσει με απειλές και ποινικές διώξεις, ενώ τα κόμματα απολαμβάνουν πολιτική και νομική ασυλία

Με δανεικά και… αγύριστα φαίνεται πως επιβιώνουν τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 270 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει με προνομιακούς όρους δεν εξυπηρετείται, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν χρεοκοπήσει.

Το θέμα φέρνει ξανά στο φως ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «ΔΡΑΣΗ» Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αποκαλύπτει πως τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Το γεγονός ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν στην πράξη χρεοκοπήσει, αφού δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους, φαίνεται και από την απάντηση του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια μετά από ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη.

«Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», σημειώνει ο κ. Αλμούνια.

ALMOUNIA

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς παράλληλα επιχειρείται να σβηστούν οι όποιες ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών.

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πως με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως στις αρχές Απριλίου του 2013, απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες χορηγούσαν τα κομματοδάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα.

Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως του περασμένου καλοκαιριού και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, με αναλόγως συρρικνωμένη επιδότηση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους.

Η δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά την ποινική τους διάσταση και έφτασε να καλεί τους υπευθύνους των δύο κομμάτων να απολογηθούν.

1VOULI

Τι έκαναν λοιπόν τα δύο κόμματα;

Σύμφωνα με το βίντεο που επιμελήθηκε η ΔΡΑΣΗ, στην αρχή έφεραν μια τροπολογία στην οποία ομολογούσαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και προσπάθησαν να τα κουρέψουν δια νόμου. Στη συνέχεια, όταν η τροπολογία αυτή δεν πέρασε, εμπόδισαν με άλλη τροπολογία τις τράπεζες να κατασχέσουν τις επιχορηγήσεις του 2012 για να έχουν πολιτικό πλεονέκτημα έναντι των κομμάτων που δεν είχαν πάρει δάνεια. Και κατόπιν –ακραία πρόκληση-, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αύξησαν το 2012 εκ νέου τον δανεισμό τους κατά σχεδόν 30 εκ. ευρώ. Η ΝΔ ειδικότερα το ομολογεί αυτό στο δικό της ισολογισμό αναφέροντας ολογράφως ότι ο δανεισμός της αυξήθηκε από τα 132 στα 145 εκ. ευρώ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η σχετική διαπίστωση προκύπτει από την ελλειμματική του διαχείριση (νέο έλλειμμα 14,8 εκ. ευρώ).

Την ώρα που ο απλός πολίτης καλείται να πληρώσει ό,τι χρωστάει με απειλές, κατασχέσεις και ποινικές διώξεις, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης απολαμβάνουν πολιτική και νομική ασυλία.

Παράλληλα, εξειδικευμένα funds, κυρίως από τις ΗΠΑ, πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές τράπεζες, επιδιώκοντας να «αγοράσουν» κόκκινα δάνεια σε τιμές εξευτελιστικές.

Εκμεταλλευόμενοι οι ξένοι αυτοί οίκοι τη δυσχερή θέση των τραπεζών και την αναγκαστική στάση πληρωμών από πολλούς δανειολήπτες, επιχειρούν να πάρουν τα δανειστικά συμβόλαια και να διεκδικήσουν αυτά την αποπληρωμή του χρέους από τους δανειολήπτες.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η «Δράση»:

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Άμεση έρευνα για δάνεια προς επιχειρηματίες, ΜΜΕ και κόμματα

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η αναφορά για τα δάνεια των κομμάτων

Στο άψε –σβήσε πήραν δάνειο από το ΤΤ συγγενείς του Βενιζέλου

Πώς το Newsbomb.gr βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ